Alla får vara konstnärer på Almska gården

SKAPA SJÄLV. Bli konstnär för dagen, den möjligheten finns på Almska gården där utställningen Öppen ateljé växer och formas enligt besökarnas kreativa skapelser. Bild: Mostphotos

Öppen ateljé heter utställningen som inleder oktober månad på Almska gården i Lovisa. Det speciella med den här utställningen är att det är tillåtet för besökarna att rita på väggarna.

Kreativiteten, målandet och tecknandet står i fokus när samhällskonstutställningen Öppen ateljé intar Almska gården. Det här är en utställning som engagerar besökarna i allra högsta grad eftersom de är de som skapar innehållet.

I oktober och november fungerar galleriet som ett öppet utrymme där besökarna skapar konsten och utställningshelheten växer och förändras från dag till dag. Satsningen är en del av Målarförbundets riksomfattande 90-årsjubileumsveckor, och fungerar som en hyllning till målarkonsten genom att erbjuda en inspirerande och kreativ ateljéomgivning.

På Almska gården har besökarna möjlighet att tillbringa tid, skapa konst och vara konstnärer. Utställningen omfattar en sal med stilleben, ett landskapsrum, ett djurskulpturrum, en själporträtthörna och en sal med ljuskonst. Det finns olika material till förfogande och konstnärerna för dagen kan använda papper, kritor, pennor, kol, målarfärger och lera i sitt skapande.

Alla färdiga alster hängs upp på väggarna och bidrar till den växande utställningen.

– Alla kan hitta sitt eget sätt att delta, skriver Lovisakonstnären Pia Sirén i ett pressmeddelande.

Enligt henne går det lika bra att betrakta andras skapelser, alternativt använda Almska gården som en riktig ateljé, fast varje dag: Här skapas möjligheter för alla Lovisabor att skapa konst och en del av verksamheten är dessutom ledd. Varje vecka är det möjligt att arbeta under ledning av en konstnär och på höstlovet (18–21 oktober) erbjuds det ledd verksamhet för skolbarn.

All verksamhet är gratis och materialen finns till förfogande på plats.

Utställningen ordnas av Stödföreningen för Lovisa Konstcentrum rf i samarbete med Målarförbundet och Loviisa Contemporary. För mera information kontakta Pia Sirén, siren.pia@gmail.com, 050-556 5688.

Öppen ateljé-utställningen pågår den 5 oktober – 30 november. Almska gården är öppen Öppet tisdag-söndag klockan 12-17.