Alla får svettas i motionstrapporna i Söderkulla

TRAPPLÖPNING. I dag invigs de nya löptrapporna i Söderkulla. Trapporna på bilden är inte desamma som i Söderkulla. Bild: Mostphotos

Sammanlagt 170 steg, två trappor med en trettio meter lång stig mellan dem. Det är de strategiska måtten på motionstrapporna i Söderkulla som invigs på lördag.

– Att gå eller löpa i trapporna är en form av motion som passar både idrottare och helt vanliga människor som gillar att motionera, säger servicechefen för idrottstjänsterna i Sibbo Piritta Forsell.

Att trapporna är avsedda för alla syns bland annat i att man inte kan boka träningstid i dem vare sig för sig själv eller för en förening. Men eftersom trapporna är två meter breda räknar Forsell med att alla slags motionärer kommer att få plats.

I början av året tog fritidsnämnden beslut om att trapporna ska byggas, själva byggarbetet påbörjades i augusti efter att fåglarnas häckningstid avslutats. Budgeten ligger på drygt 80 000 euro och i det ingår förutom trappan även belysning. Lamporna kommer att vara installerade under de närmaste veckorna.

– För projektet har vi fått stöd av Sparbanksstiftelsen, därför kommer Aktias logga att synas i trapporna. Verkligt fint att stiftelsen ville vara med, säger Forsell.

Lätt att hitta

Motionstrapporna ligger vid konditionsbanan i Söderkulla i närheten av parkeringsplatsen vid Söderkullavägen 732. Nu på lördag klockan 13 är det dags för invigning.

– Juniorer från Sibbo-Vargarna som är födda år 1999 och 2000, det vill säga gruppen Millennium Wolves, deltar i invigningen. De leder en gemensam uppvärmning för alla deltagare och de ger tips om trappträning och om hur man använder gymnastikredskapen som finns i närheten av stigen mellan trapporna.

De hundra första som löper upp för trapporna på lördag får en Sibbo-produkt i belöning.

Om man vill provlöpa de nya trapporna redan i höst ska man inte vänta alltför länge. Trapporna hålls inte rena från snö och is, under vintermånaderna kommer motionstrapporna att vara stängda.

Den första delen är 38 meter lång och har 81 steg. Höjdskillnaden är 12 meter och lutningen är ungefär 30 grader.

Därefter följer en 30 meter lång nästan plan stig med förbindelse till motionsspåret.

Den andra delen av trapporna är ungefär 45 meter lång och har 69 steg. Höjdskillnaden från stigen är ungefär 10 meter och lutningen är ungefär 20 grader.

Med den nedre avsatsen medräknad består trapporna av sammanlagt 170 steg.

Motionstrapporna är planerade av Juha Kanerva från Studio Terra i Helsingfors. Företaget har erfarenhet av flera likande projekt.

Själva byggarbetet har utförts av det lokala företaget Byggtjänst Broström i Kyrkoby i Sibbo.

Mer läsning