Alla älskar ju popcorn

SKÖN STUND. Förskolebarnen i gruppen Myran i Pepot daghem älskar sagor. Här lyssnar de intensivt när förskoleläraren Alexandra Behm läser Runeberg Junior-nominerade Kurre Snobb och popcornen för dem. Bild: Kristoffer Åberg

De dagliga sagostunderna är viktiga för förskolebarnen i Pepot daghem. Det märks då Östnyland hälsar på i förisgruppen Myran, en av jurygrupperna inför Runeberg Junior-priset.

– Nu ska vi ta och läsa Kurre Snobb och popcornen så vi kommer ihåg vad boken handlade om, säger förskoleläraren Alexandra Behm och förskolebarnen är snabba att plocka fram säckstolarna som finns utspridda i förskolans hemtrevliga paviljong.

De tjugosju barnen slår sig ner, hittar en bekväm ställning och väntar spänt på att sagan ska börja. I vanliga fall läser man i mindre grupper, men undantagsvis är alla barnen samlade. Alexandra Behm sätter i gång och läser med inlevelse Sanna Tahvanainens berättelse om den högmodiga och fåfänga ekorren Kurre Snobb som bor i en park i London.

NOMINERAD. Sanna Tahvanainens Kurre Snobb och popcornen är en stilistisk berättelse om högmod och girighet. Lena Frölander-Ulfs charmiga illustrationer går hand i hand med texten. Bild: Kristoffer Åberg

– Alla barnen tycker om högläsning. För en del är bilderna viktiga medan andra föredrar kapitelböcker, säger förskoleläraren Eva-Stina Bakalov.

Bakalov har på senare år lagt märke till en oroväckande trend; barnen har tappat i språkförståelse och många behöver bilder som stöd för sin läsning.

– Barnens har ett snävare ordförråd än tidigare och frågar ofta vad ord betyder. Textförståelsen är inte heller lika bra som förut. Jag tror att det inte är lika vanligt längre att föräldrar läser för sina barn, säger hon.

För en del är bilderna viktiga medan andra föredrar kapitelböcker.

På förskolan Myran läser man därför mycket för barnen och jobbar mycket med språklekar.

– Barnen älskar att lyssna till sagor.

Barnen, eller juryn ska man kanske säga, har hört storyn om Kurre Snobb tidigare men sitter trots det andäktigt och lyssnar och tar in Lena Frölander-Ulfs charmiga illustrationer. Det drar ihop sig till trubbel när den snobbiga kurren hittar en bortslängd ask med popcorn och blir som besatt av den salta, smöriga smaken.

– Barnen tyckte väldigt mycket om Kurre Snobb, säger Eva-Stina Bakalov.

FINA ILLUSTRATIONER. Några av barnen i förskolegruppen Myran tar en närmare titt på Sanna Tahvanainens och Lena Frölander-Ulfs Kurre Snobb som Alexander Behm är i färd med att läsa. Bild: Kristoffer Åberg

Som tur är finns det riktiga vänner som förmår se förbi en tilltufsad yta. Sensmoralen har också förskolebarnen uppfattat, bland annat Kevin Seger är på det klara med att det väsentliga är att man är kompisar.

– Kärlek och vänskap, det är det viktiga, säger han.

– Vi har funderat mycket kring vad boken egentligen handlar om. Om att det inte är saker och det man äger som betyder någonting, utan ens vänner, säger Alexandra Behm.

– Barnen gillar böcker där det finns bekanta saker som de kan relatera till sin egen vardag, tillägger hon.

Kärlek och vänskap, det är det viktiga.

Det visar sig ändå att det inte enbart är det altruistiska och kompissköna budskapet som barnen gillat.

– Jag gillar ekorrar, säger Leo Tikka.

– Boken var jättebra, säger Venla Lindroos. Han hade så mycket popcorn och popcorn är så gott, fortsätter hon och får medhåll från både höger och vänster: "Vi älskar popcorn!".

– Kurre Snobb åt så mycket popcorn att magen blev alldeles rund, fnissar Anton Karlsson.

– Han åt så mycket popcorn att han fick ont i magen, tillägger Kevin Seger. Men det var inte roligt.

I slutänden är det girigheten och frosseriet får den långsvansade dandyn på fall. Flera av barnen tycker synd som ekorren som gav allt han ägde till den popcornssäljande björnen och på slutet bara hade byxorna kvar kring den medfarna ekorrsvansen.

7

titlar tävlar om Runeberg Juniorpriset 2018:

En förvalsjury bestående av Mia Grönstrand, Oskar Silén och Pia Vuorio har valt ut sju kandidater som läses av åtta barnjurygrupper, fyra svenskspråkiga och fyra finskspråkiga.

Det är barnen som utser vinnaren av Runeberg Junior-priset 2018.

Runeberg Junior-priset instiftades i fjol av Tidningen Östnyland och Borgå stad.

Priset på 10 000 euro delas ut på Runebergsdagen den 5 februari.

Mer läsning