Alexandras mast bröts plötsligt itu

Skutan Alexandras mast brast plötsligt i Helsingfors på lördagen. Bild: Camilla Andelin

Segeljakten Alexandras splitternya mast brast plötsligt strax innan skutan skulle delta i traditionsregattan Tervasaaren Tynnyri i Helsingfors på lördagen. Inga personer skadades men orsaken till olyckan är ännu oklar.

M/aux Alexandra var planerad att delta i segeltävlingen Tervasaaren Tynnyri på lördagen, men strax innan strax innan tävlingen brast segelmasten oförklarligt. Masten installerades så sent som i maj. Inga personer skadades i samband med olyckan.

– Vi hörde först ett knak och kunde sätta oss i säkerhet. Sedan lät det brak och masten föll ner på däck, säger Camilla Andelin, vice-ordförande för föreningen Skutbyggarna-Jaalanrakentajat, äger skutan.

Så här såg det ut efter att masten rasat ned. Bild: Camilla Andelin

Orsaken till att den splitternya masten plötsligt gick itu är oklar, Andelin säger att de nu ska undersöka saken.

– Vi blev överraskade. Ännu vet vi inte vad som orsakade olyckan, hittills är alla teorier bara spekulationer.

Efter att besättningen fiskat upp de delar av masten som fallit i vattnet kunde de försäkra sig om att inga vejrar eller rep snurrat in sig i propellern. Inte heller seglen skadades. Dock behöver hela riggen bytas ut.

Borgåbördiga Alexandra gjorde sin jungfruresa 2003 och har sin hemmahamn i Vålax. Jakten är över 32 meter lång, har en masthöjd över havet på 28 meter och kan ta 45 passagerare.

Här är M/aux Alexandra i hemmahamnen i Bruket, Vålax. Bild: Kristoffer Åberg/KSF-arkiv

För tre år sedan råkade Alexandra ut för en annan olycka i Helsingfors. Just då jakten passerade Kungssundet, mellan Kungsholmen och Sandhamn, började båten ta in vatten.

Då ryckte Sveaborgs sjöbevakningsstation, polisen och räddningsverket ut. Skutan bogserades sedan i hamn vid Skatudden för reparationer. Troligtvis berodde läckan då på ett tekniskt fel.

Läs också:

Precision krävdes för att få Alexandras tjugofem meter höga mast på plats