”Aldrig för sent att börja med bowling”

För alla som fortfarande tror att bowling är en sport för äldre herrar i skjorta och pressbyxor, är det dags att tänka om.

Visserligen är närmare nittio procent av de aktiva inom Lovisa Bowlingförbund män, men bland dem finns många yngre killar. Också tjejer i olika åldrar tränar regelbundet i hallen vid Smedsvägen i Fredsby.

– Sporten är lämplig för alla, intygar Kari Reinivuo. Inom vårt förbund har vi aktiva från skolåldern till seniorer över 80 år. Tröskeln att komma till hallen ska vara låg. Vår målsättning är att alla ska känna sig välkomna.

På måndag startar en nybörjarkurs och Roland Hällsten, som är vice ordförande i Lovisa Bowlingförbund, hoppas att många intresserade ska ta chansen att prova på något nytt.

– Det krävs förstås inga förkunskaper. Klot och skor finns att låna. Bekväma kläder och ett gott humör är det enda som behövs.

Rolig hobby för hela familjen

Hällsten menar att bowling en utmärkt fritidssysselsättning för hela familjen. På lördagar kl 15 – 17 ordnas familjeturer i hallen och priset är 18 euro i timmen för en bana.

– Familjen får då vara tillsammans, umgås och gör något roligt. Om man vill räkna poäng så kan det bli spännande kamper mellan föräldrar och barn.

Lovisa Bowlingförbund

Föreningar: KK-Team, Leka-86, Lo-Star och LoVi från Lovisa. Mistral, Nike-Porvoo, POR-300, Taifun, URA samt WSK från Borgå.

Cirka 150 aktiva bowlare.

Hemsida: http://kotisivu.sulo.fi/keilahal/

Nybörjarkurs: Startar måndag 2 oktober kl 18. Sex gånger á två timmar. Lämplig

för alla åldrar. Barn under 12 år önskas delta i vuxens sällskap.

Anmälan per telefon (019 – 532 076) eller på plats.

Adress: Smedsvägen 19 i Fredsby.

Han lyfter också fram den så kallade Discobowlingen som ordnas fredagskvällar mellan 19 och 22. Stämningen brukar då vara på topp i Fredsbyhallen.

– Med musik och annan sorts belysning skapar vi en lättsam och trevlig atomsfär.

Tillställningen är mycket populär.

Även skolklasser hälsas välkomna att på dagtid prova på spelet. Förbundet vill få flera att hitta till bowlinghallen.

– Man ska inte bara blyg, hälsar Kari. Hallmästaren hjälper till om det behövs.

En av de tonåringar som regelbundet tränar bowling i Lovisa är Riku Kovanen, snart 17 år. Sommaren 2012 lockades han till bowlinghallen av Kari Reinivuo och på det vägen är det.

– Jag fick lära mig grunderna i sporten och efter det har jag hållit på, säger Riku. Sakta men säkert har jag hela tiden blivit bättre.

Sommartid när bowlighallen håller stängt är det segling som gäller för Riku. Men när det finns möjlighet till träning med klot blir det minst två pass i veckan.

– Ofta har vi dessutom en eller två tävlingar i veckan. För det mesta i hemmahallen, men även i Kotka, Lahtis och Helsingfors.

Koordination och tajming viktigt

Lite konditionsträning finns också på programmet, men Riku menar att bowling inte är speciellt konditionskrävande.

– Det handlar inte om fysisk styrka och kraft, säger han. Däremot är det bra om man är mentalt stark. Att kunna glömma några sämre slag och åter hittade det vinnande spelet är viktigt.

Bowlingen handlar till stor del om att kunna repetera den perfekta rörelsen.

– Att ha bra koordination och rätt tajmning är det som avgör.

Sedan några år använder Riku så kallad dubbelfattning är han skickar i väg klotet. Det normala är att klotet greppas med två fingrar samt tummen. Riku använder inte tummen men tar däremot stöd med den andra handen.

– Det är lite svårare att kontrollera klotet och kräver bättre koordination, säger han. Fördelen är en bättre skruv med större kraft.

FRAMGÅNGSRIK. Riku Kovanen noterade i den senaste tävlingen 1344 poäng (inkl handicap) på sex serier. Rena poäng var 1140. Bild: Benny Liljendahl

I Lovisa tävlar Kovanen för föreningen Lo-Star, men han är även ett kontrakt med LoVi då han ställer upp i nationella tävlingar. Med ett seriesnitt på 162 poäng (max 300) tävlar han just nu som C-klassare. Men målsättningen är förstås högre.

– Jag vill bli bättre och bättre, säger Riku. Men när jag går på gymnasiet vill tiden inte riktigt räcka till för mer träning.

I sin väska har Riku har tre olika klot som han använder vid matchspel. Priser är 100 – 300 euro styck. Det finns dock bra nybörjarpaket med klot och skor för cirka 150 euro.