Album för äldre barn gick hela vägen – Robin Hund & Hans glada orkester fick Emmastatyett nummer två

GALADAGS. Emmagalan samlade de inhemska musiktopparna på Hartwall-arenan i helgen för att premiera årets främsta inom musikbranschen. Bild: Julius Konttinen

Den Borgåbaserade barnorkestern Robin Hund & Hans glada orkester kammade hem sin andra Emma när den inhemska musikbranschens största pris delades ut i helgen.

De finlandssvenska musikerna Tomas Järvinen och Henrik Strang, duon bakom barnmusiksuccén Robin Hund & Hans glada orkester, gjorde det igen. Den 34:e Emmagalan ordnades i helgen, och barnens favoritorkester från Borgå fanns med – för tredje gången – på listan över nominerade i kategorin barnmusik.

För två år sedan vann orkestern en Emma med albumet Alla ropar ett hej! och nu var det gruppens senaste album Ett album för äldre barn (och för yngre att tjuvlyssna till!) som fick proffsjuryn på fall: det blev en andra Emmastatyett för Robin Hund & Hans glada orkester.

– Vi är alldeles mållösa, säger Robin Hund och Bob Katt, det vill säga Tomas Järvinen och Henrik Strang i ett pressmeddelande. En Emma är mer än vi vågade hoppas på, två är sagolikt.

Vi är alldeles mållösa.

Att uppmärksammas bland branschens bästa är förstås roligt, men framför allt är det ett tack för väl utfört arbete.

– Vi har jobbat väldigt hårt både med musiken och att föra fram barnmusik helt generellt, så visst känns det fint att någon märker det, säger de.

LÄS OCKSÅ Mikael Grönroos recension av Ett album för äldre barn (och för yngre att tjuvlyssna till!)

Robin Hund & Hans glada orkester gav ut sitt första album Hundar & katter i maj 2012 och sedan dess har det blivit många album, också på finska. Det första finskspråkiga albumet Kaikki mukaan hyppimään kom ut 2014 under det finskspråkiga alter egot Robin Rekku & Jekkuorkesteri.

Publiken brukar beskriva orkesterns musik som svängig och rytmisk, och de roliga texterna brukar få även de minsta barnen på gott humör. Budskapet är att det är kul att göra saker tillsammans, att ta med alla i leken och att vardagliga grejer kan bli spännande och fartfyllda äventyr.

ANDRA GÅNGEN. Robin Hund & Hans glada orkester, dvs. Tomas Järvinen (t.v.) och Henrik Strang kammade hem en andra Emmastatyett i kategorin barnmusik. Statyetten kom för albumet Ett album för äldre barn (och för yngre att tjuvlyssna till!). Bild:

Järvinen och Strang upplever att barnmusiken sällan uppmärksammas tillräckligt, och nu hoppas duon att de med nyvunnen framgång kan bidra att ge barnmusiken ett lyft. Bägge har musicerat i tjugofem års tid, men har också vanliga vardagsjobb vid sidan om. Tomas Järvinen jobbar som vd för Folkhälsan Utbildning Ab och Henrik Strang är klasslärare och musiker.

Musiken på Robin Hund & Hans glada orkesters album Ett album för äldre barn (och för yngre att tjuvlyssna till!) är skriven av Tomas Järvinen och Henrik Strang. Albumet är producerat av Janne Hyöty. Utgivaren är ProCult Productions.

I år var tredje gången som Robin Hund & Hans glada orkester var nominerad för en barnmusik-Emma.

Emmagalan ordnades i lördags på Hartwall-arenan och på scenen sågs, förutom pristagarna, den inhemska musikgräddans toppnamn. Uppträdde gjorde bland annat Lauri Tähkä, Chisu och Tehosekoitin.

Mer läsning