Albin sjöng om Traktor Alban

FARTFYLLT. Sås & Kopp gav järnet på Svenskborg i lördags då familjen Backman med sexåriga Albin i spetsen ordnade en fest för att fira att cancertumören, som han haft i huvudet, nu är helt borta. Bild: Petra Lind

För en dryg månad sedan fick familjen Backman på Vessö fantastiska nyheter: Sexåriga Albins tumör i huvudet var helt borta. – Vi bestämde oss för att ordna en fest, säger mamma Johanna Backman.

Fest blev det också med besked på ungdomsföreningshuset Svenskborg på Vessö i lördags. Familj och släktingar, vänner och bekanta, det var många som slöt upp för att fira de goda nyheterna tillsammans med Backmans, mamma Johanna, pappa Max, småsyskonen Alice och Alvar och, förstås, Albin själv.

Som den unge gentleman han är, hälsade Albin personligen på alla gäster; skakade hand och sa välkommen på fest. Den unge värden hade, med hjälp av sina föräldrar, Wessölandets ungdomsförening och Vessö FBK, dukat upp med festupplägg som lockade såväl gammal som ung och Svenskborg var fyllt till sista plats.

Det hela inleddes med att Backmans intog scenen med några hälsningsord.

– Så många människor, både bekanta och obekanta, har tänkt på oss och stöttat oss medan Albin varit sjuk, och vi är otroligt tacksamma. Nu vill vi tacka med en fest.

Många tack

Backmans passade också på att rikta några specifika blomstertack. Patrick Nyholm från Vessö FBK, Ingolf Lindén och Johan Wiksten som fungerade som mäklare på välgörenhetsauktionen som ordnades i augusti 2016 på Bjurböle torg och Torolf Finnbäck som ritade porträtt till förmån för Albin vid nyss nämnda torgtillfälle – samtidigt som Albin genomgick tuffa behandlingar i Tyskland.

Nu vill vi tacka med en fest.

Johanna Rosenström dåvarande ordförande för Wessölandets ungdomsförening och fysioterapeuten Michaela Elg, som varit ett stort stöd för Albin i hans rehabilitering fick också varsin blomma liksom Hanna Lönnfors, familjens nära vän som ställt upp i vått och torrt – också med roliga saker som uppfylla Albins konsertönskan och ordna så att Robin Hund & Hans glada orkester uppträdde på familjen Backmans gård. Även nu hjälpte hon till med arrangemangen.

Sylt och studs

På lördagen var det ändå annat ljud i skällan. På Albins uttryckliga begäran var det Sås & Kopp, det vill säga Pasi Hiihtola och Peik Stenberg, som fick stämningen att tippa över från rörande och gripande glad till hejdlöst glad. Det dröjde inte länge förrän festpubliken suktade efter plättar med hallonsylt och de yngsta diggarna studsade på framför scenen till oemotståndliga låten Trampolin.

Till publikens stora förtjusning klev också Albin upp på scenen och stod för en heltuff insats när han sjöng med Sås & Kopp i klassikern Traktor Alban.

Sedan var det Lee Angels tur bjuda på två låtar på engelska och tillsammans med Cecilia Avén såg han till att julstämningen infann sig med Julen är här varpå alla församlade sjöng Midnatt råder tillsammans.

Efter kaffe och pepparkakor återstod ytterligare en höjdpunkt för dagen: Albin och alla andra brandbilsintresserade fick åka en tur i Vessö FBK:s brandbil.

– Vi är otroligt glada över att så många kom och firade med oss, säger Johanna och Max Backman.

Mer läsning