Albert Edelfelts älskade Haiko ska attrahera dubbelt så många

VILLA ALBERT. Namnet på Albert Edelfelts stiftelses nybygge i Haiko speglar det gamla villaområdet i Haiko. Fr.v. Markku Välimäki, Hannu Palosuo och Hanna Kaarina Syrjäläinen. Bild: Kristoffer Åberg

Vårens första besökare har redan bekantat sig med Albert Edelfelts ateljémuseum i Haiko, men det lönar sig att komma på återvisit. I slutet av juli öppnar nybygget Villa Albert med över 60 meter utställningsvägg.

Det var vädret som fick Albert Edelfelt att köpa godsförvaltarens hus i närheten av sommarhemmet i Haiko. I stället för att utsätta sig för vädrets makter lät han år 1883 bygga en ateljé med takfönster på tomten. Somrarna i Haiko var viktiga och Edelfelt målade totalt över tvåhundra verk här – många med bybor som modeller.

Sedan 1951 är ateljén ett museum och varje sommar brukar närmare 3 000 personer besöka konstnärens "allra heligaste" i Haiko.

– Albert Edelfelts ateljé har en central position i hans konstnärskap, säger Markku Välimäki, ordförande för Albert Edelfelts stiftelse som driver ateljéverksamheten och förvaltar det edelfeltska arvet.

– Tanken på att komplettera ateljémuseet med en utställningsbyggnad väcktes redan för fem år sedan och nu är vi några månader ifrån att öppna Villa Albert. Det är en stor grej, tillägger han.

Albert Edelfelts ateljé har en central position i hans konstnärskap.

Trångt om saligheten

Vi står i det pittoreska ateljémuseet där teckningar, litografier, målningar, fotografier och föremål som tillhört konstnären finns utställda – tillsammans med ett mischmasch av brickor, glasögonfodral och vykort med kända Edelfelt-motiv. Det här är en av de vägande orsakerna till att Villa Albert-projektet upplevts som väldigt angeläget.

Nu kan stiftelsen återställa ateljén i ursprungsskick och fokusera fullt ut på Albert Edelfelt som konstnär. Med mera plats går det att forma en helhet där till exempel staffli, palett och andra målarattiraljer finns med och belyser konstnärskapet.

SMÄLTER IN. Albert Edelfelts rödmyllade ateljébyggnad i Haiko har legat i sluttningen mot Haikofjärden sedan 1883. I slutet av juli öppnar nykomlingen Villa Albert som ger gott om utställningsutrymme, museishop och konsertmöjlighet, bland annat. Bild: Kristoffer Åberg

Lockbete

Ateljémuseet är öppet trots byggarbetsplatsen ett stenkast bort. Museiguiderna Benita Tanskanen och Maarit Lehto har redan i vår hunnit visa Albert Edelfelts pärla för besökare och flera lär strömma till när Villa Albert öppnar på sensommaren – dubbelt så många namn i gästboken är målet.

– Den första utställningen Villa Albert öppnar den 21 juli, på Albert Edelfelts 165-årsdag, säger Markku Välimäki men ser lite orolig ut.

Som mest har tjugo byggarbetare jobbat på nybygget men fortfarande väntar mycket arbete innan allting är klart. Bara en del av fönstren är installerade och insidan av den 208 kvadratmeter stora utställningsdelen är helt ofärdig. Finishen saknas också på bottenplanets 125 kvadratmeter.

NYBYGGE. Villa Albert byggs med lokala krafter och ska stå klar om cirka två månader. Till vänster löper stigen till ateljémuseet och passerar en byggbarack kamouflerad med ett skogsmönstrat hänge. Bild: Kristoffer Åberg

Det är ändå betonggolvet som är det mest kritiska momentet. Bergvärmen är installerad och golvvärmen på plats men det tar tid för betongen att torka.

– Tiden ska nog räcka till, men bråttom blir det, säger stiftelsemedlemmen Hanna Kaarina Syrjäläinen och kastar fram en fråga åt den församlade troppen.

– Vad tycker ni, är parketten som skiftar i brunt eller grått ett bättre val?

LYCKLIG. Hanna Kaarina Syrjäläinen, medlem i Albert Edelfelts stiftelse, är själaglad över att Albert Edelfelt och hans älskade Haiko har en chans att växa som kulturresmål tack vare nybygget Villa Albert. Bild: Kristoffer Åberg

Ljus och rymd

Vilket det än blir så står det redan klart att Villa Alberts öppna utställningsrum kommer att bada i ljuset som strömmar in genom de många rejält tilltagna fönstren.

– Naturljus, det är det vackraste som finns, och vi ska ha så lite artificiell spotbelysning som möjligt, säger hon.

Det har gått femton år sedan man inom Albert Edelfelt stiftelse för första gången luftade tanken på ett nybygge intill Albert Edelfelts ateljé i Haiko. För fem år sedan lades de första konkreta planerna fram.

Den 21 juli är Villa Albert klar för öppning. Bygget på två våningar omfattar 208 respektive 125 kvadratmeter.

Byggkostnaderna landar på drygt 0,5 miljoner euro och stiftelsen finansierar den största biten.

Andra finansiärer är bland annat Aktiastiftelsen i Borgå, Ensto, Borgå Energi och Borgå stad.

Med nybygget växer utställningsmöjligheterna mångfalt när några få meter i ateljémuseet förvandlas till över 60 meter hängplats i nybygget. Det är mycket inte bara med Haikomått, utan också i jämförelse med andra existerande utställningslokaler i Borgå.

– Det här är en dröm som går i uppfyllelse, säger Hanna Kaarina Syrjäläinen.

Villa Albert kommer med en mångsidighet som det lilla ateljémuseet inte kunnat erbjuda. Här får museishop och personalrum plats och utöver utställningar kan Albert Edelfelts stiftelse i framtiden satsa på anslutande evenemang såsom konserter, seminarier och konferenser.

Det här är en dröm som går i uppfyllelse.

Edelfeltlinjen

Stiftelsens viktigaste uppgift är att värna om Albert Edelfelts minne och tack vare Villa Albert hoppas man att Haiko ska bli ett nytt och självklart kulturresemål i Borgå. Lätt är det i varje fall att ta sig till Edelfeltsstigen – Borgå Trafiks linje 2 till och från Helsingfors rullar förbi precis vid knuten.

– Målet är att det här ska bli "Edelfeltlinjen", säger Markku Välimäki. Det ska också byggas busskurer med Edelfelttema, både här och i centrum.

GLAD. Markku Välimäki, ordförande för Albert Edelfelts stiftelse, gläder sig åt att nybyggda Villa Albert ger rum för utställningsverksamhet. Kärnan finns ändå i Albert Edelfelts ateljémuseum. Bild: Kristoffer Åberg

Första delmålet är ändå att få nybygget klart och den första utställningen upphängd. Fokus ligger på målarkonsten som lyfts fram via Sibbokonstnären Tero Annanollis, Johanna Lummes och Hannu Palosuos tavlor. Som socker på bottnen visas Albert Edelfelts Panneau-guoachemålning som inte ställts ut i Finland tidigare. Den lånas in från en privatsamling i Borgå, en släkting till Edelfelt.

– Villa Albert håller inte museistandard fullt ut men önskedrömmen är förstås att kunna ha en Albert Edelfelt-utställning här, säger Hanna Kaarina Syrjäläinen.