Akvareller och skulpturer fyller Galleri Theodor

FÄRGGLATT. Olli Räty ställer ut på Galleri Theodor till och med den 28 september. Bland annat de här skulpturerna i naivistisk still finns till påseende. Bild: Tero Maksimainen

Vesiväriä ja veistoksia, akvareller och skulpturer, så heter Olli Rätys utställning som pågår just nu på Galleri Theodor i Lovisa.

Lovisabon Olli Rätys konstnärskap är brett. Han målar, skulpterar och tecknar men på Lovisa konstförenings galleri, Galleri Theodor, ligger fokus på akvareller och små skulpturer. Stilen är ändå omisskännlig.

Rätys arbeten är fantasifulla med en dragning åt det naivistiska och surrealistiska. Han målar människofigurer, fåglar och träd, och utgångspunkten ligger i acceptans och i jämställdhet – människor är olika och det får de också vara.

Olli Räty tar också ställning till aktuella teman, till miljöförstöring, men utställningen är på inga vis dyster och tunggrodd. Han är frikostig med färger och former, och ofta beskriver han också roliga situationer med sin konst.

Flitig utställare

Räty ställde ut för första gången på Sveaborg år 1966 och efter det har det blivit otaliga utställningar på olika håll i Finland men även i Ryssland, Tjeckien och Japan. Under en period på femton år drev han också kulturcentret Taide-Nuuttila i anslutning till sitt tidigare hemställe i Virdois.

Olli Räty är också skriven som ITE-konstnär, det vill säga som en självlärd konstnär utanför konstetablissemanget, som skapar nutidskonst i sin egen vardagsmiljö.

Olli Rätys utställning Vesiväriä ja veistoksia pågår till och med den 28 september. Lovisaborna har också fortsättningsvis möjlighet att se skulpturerna som Räty ställde ut på sin gård vid Degerbygatan 25 i Lovisa i samband med evenemanget öppna trädgårdar i Lovisa.

Mer läsning