Aktia börjar posta hem kontanter – Lovisa med i försöket

PENGAR. Aktia inleder ett försök med en tjänst där man får kontanter hem via Posten. Bild: Mostphotos

Lovisa ingår i de städer där man ska kunna få kontanter till hemdörren. Posten uppger att leveransen är trygg.

Aktia ska inleda ett test med kontanter till hemmen via post – ett pilotförsök inom huvudstadsregionen, Lovisa, Jakobstad och Ingo. Banken uppger i ett pressmeddelande att tjänsten Kontanter hem inleds i början av nästa år.

Pilotförsöket är bundet till bankens utredning där man rett ut kundernas intresse att få kontanter levererade till sig. Det visade sig att över 40 procent är intresserade och att många skulle ha regelbundna behov.

– Hemleverans har varit efterfrågat bland kunder som har svårt att ta sig till ett kontor eller till en automat. Tjänsten ska också underlätta i vardagen och ge besparingar på områden där avstånden är långa. Utöver det tror vi att tjänsten minskar på rusningen på våra kontor med kontanttjänster, säger Merja Sergelius, direktör med ansvar för privatkundsverksamheten.

Den maximala summan i inledningsfasen, som pågår mellan januari och mars, ligger på 3 000 euro. Det går att ingå ett avtal på ett av de kontor som deltar i försöket, det vill säga bland annat i Lovisa och vid Helsingforskontoret Tre smeder. Avtalen kan skrivas under från november, och i avtalet kommer man överens om dagen man lyfter pengarna och hur stor summa det handlar om. Pengarna anlände mellan två och tre dagar senare som en försäkrad leverans med Posten. Leveransen kan vara regelbunden eller en engångsföreteelse.

– Det här är ett tryggt sätt att beställa kontanter hem. Tjänsten förverkligas som en specialleverans, och Posten är i kontakt med kunden för att komma överens om leveransen. Den ska alltid tas emot personligen, säger Postens chef för företagstjänster, Maiju Fernelius i pressmeddelandet.

Aktia uppger att tjänsten får en fortsättning och utvecklas vidare efter testfasen om intresset är tillräckligt stort. Det är oklart vad tjänsten kostar.

Mer läsning