Äkta sommarväder då Bosgårds Bull Run löptes

BRA STÄMNING. Löparna njöt av det varma vädret. Bild: Tommi Willberg

Den hotfulla väderprognosen med arktiska luftmassor från Nordpolen skrämde bort en hel del deltagare då Bosgårds Bull Run gick av stapeln i lördags. Men de som kom på plats fick njuta av den gassande vårsolen.

– Jag hade alldeles för mycket kläder på mig, säger en deltagare flämtande efter att ha avklarat den 7,9 kilometer långa slingan i terränglöpningsjippot Bosgård Bull Run.

Svetten rinner längs med ansiktena på löparna i målområdet utanför kaféet på Bosgård. Trots att väderprognosen ännu för några dagar sedan såg dyster ut syns inga regnmoln till och termometern visar på fjorton grader – i solen är det ännu varmare.

Bosgårds Bull Run ordnades i lördags för andra gången men i år tappade man en hel del till fjolårets deltagarmängd på närmare tvåhundra personer. Men de som gav sig ut på antingen barnens Sonnitonni eller någondera av de längre sträckorna, 7,9 eller 15,5 kilometer, fick njuta av ypperligt väder.

– Det var en rolig rutt. Inte helt lätt med alla backar, sandvägar och stenar, säger Borgåbon Sirpa Nordling som var snabbaste dam på den kortare sträckan.

Nordling kom i mål efter 37 minuter och 42 sekunder, bara två minuter och 37 sekunder efter herrklassens vinnare Vesa Pirjola.

Nordling är ett bekant ansikte på sommarens löpningsevenemang. För en vecka sedan löpte hon halvmaraton i Pyttis där Finlands senioridrottsförbunds (SAUL) mästerskap tävlades. Tiden på en timme och 41 minuter berättar det mesta om Nordlings kondition.

– Det är alltid kul att prova nya tävlingar. Jag brukar delta i många tävlingar i trakterna, säger Nordling som löper flera halvmaratonlopp per år.

Spurttävling och Sonnitonni

Loppets lilla speciella; spurttävlingen till det första kilometersmärket vanns av Erik Puranen. Arrangörerna lovade hundra euro till den som slår fjolårsvinnaren Gleb Tikhonovs tid på 2.56, men den ryska landslagsorienterarens topptid förblev orörd. Puranens tid på 3.40 är ändå inget att vara missnöjd över.

Jämförelsevis är världsrekordet på 1000 meter några hundradelar under 2.12. Och då löpte kenyanen Noah Nguyen på löpbana med hjälp av farthållare. Bosgårds Bull Runs första kilometer börjar med en uppförsbacke.

Efter kilometersspurten tog Puranen sig an den längre slingan som han avverkade som snabbaste deltagare. Puranens sluttid blev 1.07.17. Katarina Mattila vann damklassen med en tid på snudd på en timme och tjugo minuter.

Sonnitonni, med en åldersgräns på 12 år, lockade ett tiotal deltagare. Elvis Mickos tid på 6.24 och Ellen Jordas tid 7.25 var de snabbaste i pojk- respektive flickklassen. Yngsta deltagare var Alma Sjöström, fyra år.

Mer läsning