Akillesherrarna är snabbast i Finland

Akilleskvartetten Lauri Tuomilehto, Victor Fagerholm, Willem Kajander och Viktor Kantele krossade klubbrekordet och tog ett sensationellt och historiskt guld i stafett-FM i Helsingfors.

Borgå Akilles herrlag tog FM-guld, föreningens första FM-guld i en herrstafett, på 4x100 meter i stafett-FM i Helsingfors.

Kvartetten Lauri Tuomilehto, Victor Fagerholm, Willem Kajander och Viktor Kantele satte ett otroligt klubbrekord på 40,88 i finalen och tog hem guldet med en marginal på 0,11 sekunder till tvåan Jyväskylän Kenttäurheilijat. Trea blev försöksheatens snabbaste (likaså 40,88) Oulun Pyrintö som förlorade silverpengen med en hundradel.

– Själva tävlingsprestationen kan kommenteras som mycket starka individuella löpningar, en mycket bra, en bra och en okej växling i finalen, säger tränaren Lars Fagerholm.

Tuomilehto avgjorde

Före stafett-FM lydde klubbrekordet 41,74 och på de förberedande träningarna meddelade laget att de siktar på en tid någonstans mellan 41,2–41,5 sekunder.

Avgörandet i den spännande FM-finalen kom först på ankarsträckan där 17-åriga superlöftet Tuomilehto lämnade sina konkurrenter bakom sig.

– Efter försöksheaten kändes en medalj som ett realistiskt mål men man måste ändå medge att mästerskapet var en liten överraskning, sade Tuomilehto, vars Akilles noterades för 40,91 i försöket, i segerintervjun.

Nationsrekord och guld till juniorerna

Om det första guldet tog 114 år för Akilles att löpa hem, tog det inte många minuter före det andra guldet droppade in i prisskåpet. I P15-klassen smällde Akilleskvartetten Henrik Illman, Daniel Niva, Severi Mäntylä och Isac Wedenberg till med nytt nationsrekord på 44,42 och tog FM-guld i överlägsen stil – skillnaden till tvåan Espoon Tapiot blev hela 1,67 sekunder.

– En finalplats var målet när vi kom hit så nog är det här en ganska stor överraskning. Det gick bättre än väntat, sade Illman, som sprang första sträckan i FM-finalen.

FM-medaljkontot är nu öppnat och vi ser fram emot sommarens övriga stortävlingar som nu står inför dörren.

– Också här överträffade löparna sina löpprestationer och växlingarna lyckades aningen bättre i försöken vilket resulterade i den fina tiden, säger Lars Fagerholm.

Utöver de två gulden löpte ytterligare fyra lag i finaler och in på värdefulla poängplaceringar. I H19 kämpade Akilles sig till en femte plats på 4x400 meter och för samma placering noterades 15-årsflickorna på 4x100 meter. För var sin sjunde plats noterades Akilles på 4x100 meter i D19 och på 4x300 meter i D17.

FM-stafetterna blev en framgång för Akilles, också om flera stafetter slutade i misslyckad starter eller andra incidenter på grund av hård kämpaanda. Det är så det är och skall vara i spännande stafettmästerskap.

– FM-medaljkontot är nu öppnat och vi ser fram emot sommarens övriga stortävlingar som nu står inför dörren, säger Fagerholm.