Akillesfriidrottare tänjde sig till toppensäsong

KANONFORM. Sara Kuivisto gjorde en toppsäsong och representerade Finland och Akilles i friidrotts-EM i Berlin. Många andra akilleiter stod också för fina prestationer under sommaren. Bild:

Den gångna sommaren blev en framgång för Akillesfriidrotten. Inte nog med att föreningen placerade sig bland de tjugo bästa föreningarna i landet, medeldistansaren Sara Kuivisto utsågs dessutom till årets damidrottare i Svenskfinland.

Akilles friidrottssektion kan blicka tillbaka på en säsong med många framgångar. Speciellt fort har det gått undan på löpbanorna där i synnerhet Sara Kuivisto gång på gång löpt i mål på snabba tider, både på huvudsträckan 800 meter och på 1 500 meter. Bland annat övertygade Kuivisto i Kalevaspelen i Jyväskylä där hon tog en övertygande dubbelseger, och samtidigt kvalade in till EM i Berlin på bägge sträckorna.

I Berlin var finalplatserna nära, och säsongen som helhet ger Sara Kuivisto motivation och tillförsikt för en fortsatt satsning mot OS i Tokyo 2020, och mot nya internationella mästerskap. Som kronan på verket utnämndes hon också till årets damidrottare inom Svenska Finlands Idrottsförbund, SFI.

Kalevaspelen bjöd också på flera andra fina framgångar för Akilles del. Viktor Kantele tänjde sig till en silverplacering på herrarnas 110 meter häck, medan Jonni Blomqvist löpte sin första herrfinal på 400 meter häck med en fin femte plats som slutresultat. I herrarnas 10-kamp placerade sig Victor Fagerholm på åttonde plats.

Talangfulla juniorer

I juniorklassernas FM-tävlingar hade Akilles ett glädjande stort deltagarantal, och medaljantalet växte till hela nio stycken. I klassen H 22 segrade Jonni Blomqvist på 400 meter häck. I FM för 17–åringar segrade Severi Mäntylä på 100 meter, och löpte in som tvåa på 200 meter. Isac Wedenberg korades till dubbelsegrare med segrar på 400 meter och på 200 meter. Wedenberg knep också en semifinalplats på 200 meter i EM för juniorer under 17 år, och utnämndes välförtjänt till årets junioridrottare under 17 år inom SFI.

I klassen P15 knep Niklas Tallqvist silver i stav, och vid samma FM-tävlingar tog Saara Puustinen och Sofia Wahlstedt brons i lagtävlingen i slägga i klassen F14. Vid mångkamps-FM segrade Amanda Liljendal i damernas sjukamp i klassen D22. I klassen H17 blev det stafettguld på sträckan 4 x 100 meter med laget Henrik Illman, Severi Mäntylä, Daniel Niva och Sebastian Lundqvist.

Det totala antalet FM–medaljer under årets utomhussäsong blev tretton stycken varav nio var av den ädlaste valören. Det innebär samtidigt att Akilles friidrott för tredje året i rad ståtar med en plats i den så kallade superligan inom finländsk friidrott – det vill säga har en rankning bland de tjugo mest framgångsrika föreningarna i landet.

Tuffa tag på stortävlingar

Akillesfriidrottarna visade även framfötterna i andra stortävlingar. Jonni Blomqvist tog silver på 400 meter häck i nordiska mästerskapen för U22 juniorer, och fick dessutom en guldpeng tillsammans med Finlands segrande lag på 4 x 400 meter. Blomqvist var också med i friidrottskampen mot Sverige och löpte in som fyra på sin paradsträcka. I Sverigekampen löpte Sara Kuivisto in som tvåa både på 800 meter och på 1 500 meter. I juniorkampen placerade sig Severi Mäntylä trea på 100 meter och löpte hem ett silver i Finlands lag på 4 x 100 meter.

Enligt Lars Fargeholm, ordförande för Akilles friidrottssektion, har alla fina framgångar i stortävlingar varvats med besvikelser. Flera av föreningens idrottare har störts av skador under tävlingssäsongen vilket återspeglar det faktum att tävlingsidrotten är krävande, och att det är viktigt för idrottaren att lyssna på sin kropp och förebygga skador.

Även på föreningens junior– och knattesida har det tävlats och idrottats aktivt hela sommaren, och hela 57 nya klubbrekord slogs under sommaren. Nämnas kan till exempel Willem Kajanders rekord 10.54 på 100 meter för herrar, Jonni Blomqvists 49.14 på 400 meter för och Sara Kuivistos tre rekord i damklassen, 2.02.14 på 800 meter, 4.08.96 på 1 500 meter och 9.19.51 på 3 000 meter.

Nu blickar föreningen mot kommande säsonger. En milstolpe nås redan i sommar då Borgå Akilles arrangerar FM för herrar och damer i klassen 22–19. ÖN

Mer läsning