Akilles tog guld i Satakunnan Ajot

GULD. Joni Kanerva tog guld i Satakunnat Ajot. På andra plats kom Trond Larsen, tredje Matti Manninen. Bild: Ismo Öhman

Akilles elitlag har tagit pallplatser under den här säsongen, men inget guld. Det blev ändring på det när Joni Kanerva gjorde en rejäl spurt.

– Jag har hela tiden sagt åt pojkarna att vi nog vinner ännu, säger huvudtränare Kari Myyryläinen.

Myyryläinen syftar på Satakunnan Ajot som ägde rum på lördagen. Där gjorde Joni Kanerva en hård spurt och klådde med den Finlands bästa cyklister. Det var på slutet på sandvägen som Kanerva spurtade och vann med en cykellängd. På andra plats kom Team Larunpyöräs Trond Larsen, tredje GIF:s Matti Manninen. Akilles 18-åriga Veeti Vainio var med på slutspurten och förlorade knappt mot trean.

Kari Myyriläinen beskriver tävlingen som hård, med höga hastigheter i platt landskap utan vind.

– Det var ganska svårt att göra utbrytningar, säger 50-åringen Myyriläinen som själv deltog i tävlingen.

Satakunnan Ajots långa varv var på 37,5 kilometer, med fyra 3,5 kilometersvarv på slutet – bägge med en del grusväg som också var målrakan.

– Laget var starkt i hela tävlingen. Terrängen var ganska platt, och det var inte lätt att lyckas med utbrytningar. Själv tänkte jag under tävlingen att det kommer att bli fråga om spurt. Så blev det också. Målraka som sandväg är alltid svårt, eftersom där bara formas två led. Spurten lyckades bra, och där var det, säger Joni Kanerva om loppet.

– Maj månad var svår för mig, och det påverkade självförtroendet. Men i Borgå gick det redan bättre. Nu vann jag, och det går bättre hela tiden. Nästa veckoslut blir det Viro Cup, och därefter landsvägs.FM, fortsätter Kanerva.

Mer läsning