Akilles stjärnor tar sikte mot Berlin

EM-HOPP. Willem Kajander och Sara Kuivisto siktar på en plats i EM-laget nästa år. Bild: Tommi Willberg

Senast en Akilleit representerat Finland i en stortävling för seniorer var i Helsingfors-VM 2005 då Johan Meriluoto deltog i tresteg. I EM 2018 hoppas man på inte bara en eller två, utan tre stycken Akilleiter i blåvitt.

Höjdpunkten nästa friidrottssommar blir EM i Berlin. Ur finländsk synvinkel blir det hur roligt som helst då realistiska medaljhopp finns också på annat håll än på spjutkastningsplatsen. Och ännu roligare: med stor sannolikhet finns också östnyländsk färg med i truppen. Så anser man i Akilles där trion Sara Kuivisto, Willem Kajander och Viktor Kantele hör till EM-kandidater.

– För oss alla är största målet EM i Berlin, säger Kajander.

– Absolut, tillägger Kuivisto.

Akillesidrottare har under senaste år representerat Finland i stortävlingar för juniorer men det har gått tolv år sedan en senioridrottare deltagit i EM, VM eller OS. 2005 var trestegshopparen Johan Meriluoto med i VM i regndränkta Helsingfors.

Kuivisto vill klara EM-gränsen både på 800 och på 1500 meter, medan Kantele siktar på den korta häcksträckan.

– Om jag når båda gränserna så satsar jag på den första grenen på EM-programmet. 1500 meter är min paradgren men 800 meter ska också flyta bra. Jag gillar att löpa sträckan jättemycket, säger Kuivisto, 26 år.

På EM-programmet är åttahundringen den första grenen av medeldistanserna, vilket kan betyda att den fungerar som paradgren för Kuivisto i EM. Förutsatt att hon klarar gränserna 2.02,50 respektive 4.12,00, tider som kräver personliga rekord. Men två personbästan ska inte vara ett problem.

– Jag hade min bästa säsong någonsin i år men resultatmässigt fick jag inte ut allt. Jag är ganska säker på att jag på 800 meter hade kunnat göra en tid som börjar med 2.01 och på 1500 meter på 4.08. Det är inte alltid så enkelt att göra bra tider på mina sträckor, säger Kuivisto och syftar på rusningen, farthållarna och taktikloppen.

Kajander EM-medaljör

Kajander fick redan i sommar smaka på EM-sötman då han kom med till Finlands stafettlag i U23-EM på 4x100 meter. Resultatet: skrällbrons – en prestation 21-åringen värdesätter skyhögt.

– Det var en lyckad säsong. Den bästa någonsin. Inte vinner man EM-brons helt lätt, säger Kajander leende om jätteskrällen.

I och med EM-framgången och rekord både på 100 och på 200 meter är han hungrigare än någonsin. Tiderna 10,66 och 21,54 ska inte stå länge kvar i statistiken.

– Tiden på 100 meter grämer lite, jag hade kunnat vara bättre. Men vi vet att formen fanns, därför är målet för nästa år hårt men realistiskt: 10,45, säger Kajander.

Den officiella EM-gränsen på 100 meter är stenhårda 10,35, men den säkra stafettlöparen siktar på en plats i Finlands stafettlag i EM. Det gäller att visa stark form och se till att blåvitt kommer rejält under 40 sekunder på 4x100 meter. Det tror Kajander och tränaren Lars Fagerholm att räcker till en plats bland de 16 bästa i rankningen, vilket berättigar till en EM-biljett.

200-meterssträckan hänger med i programmet hela säsongen. Kajanders mål är att ta en individuell medalj i Kalevaspelen. Vilken sträcka det blir på kvittar.

Kuivisto blir bättre mot hösten

EM i Berlin tävlas mellan den 6-12 augusti och de sista idrottarna tas ut i slutet av juli, en vecka efter Kalevaspelen. Idrottarna måste således vara i form rätt tidigt, vilket för Kuivistos del betyder att hon – som vanligt – tävlar flitigt redan från våren. Det stör henne inte alls.

– Jag gillar att tävla, det är ju därför jag tränar. Jag brukar bli bättre tävling för tävling och för att vara bra på mina sträckor så kräver det tävlingar. Man kan inte förvänta sig några rekord förrän jag löpt kanske fem tävlingar. Därför löper jag "träningstävlingar": små tävlingar som funkar som hårda träningspass för mig, berättar Kuivisto.

Kuivistos glöd till att tävla gör att hon måste göra kompromisser. Kommande vinter hade hon gärna försökt komma till inomhus-VM i Birmingham men där satte tränaren stopp.

– Jag måste spara mig för EM och om ett år är det inomhus-EM där vi finländare har bättre chanser att nå framgång. Dit satsar jag hårt och det hade blivit för tungt att satsa på tre stortävlingar på ett år, säger Kuivisto.

"Gränsen hård, men inte omöjlig"

Sprintertränaren och friidrottssektionens ordförande Fagerholm har också stora förväntningar på 20-åriga häcklöftet Kantele. EM-gränsen är dock 31 hundradelar lägre än Kanteles personbästa 14,16. Förutom EM siktar den regerande FM-bronsmedaljören hårt på Kalevaspelen.

– Viktor vill också till Berlin. Det är ett helt klart mål. Gränsen är hård, men inte omöjlig. Han går framåt i teknik och i löpegenskaper. Han blir bättre och bättre tekniskt. Häcktekniskt har han ännu en bit att gå om man tänker på världsnivån, berättar Fagerholm.

Kantele gick skadad förra vintersäsongen men nu är han frisk och tränar så gott som på heltid. Siktet är ställt på inomhus-FM som han missade i fjol. På 60 meter häck, där starten och första häcken spelar stor roll, kan den björnstarka före detta hockeyspelaren vara ett monster.

– Oberoende vem som är bredvid så är han först vid första häcken. Nu satsar han på inomhussäsongen och lyckas han där så är han stark, menar Fagerholm.

Friidrottsvänner har mycket att se fram emot 2018.