Akilles satsar på tillväxt inom bandyn - fokus på juniorverksamheten

GULD. I Borgå tog en 35 år lång väntan slut då Akilles bandyherrar spelade hem FM-guldet för första gången sedan 1985. Nu inleder laget en satsning på juniorer. Bild: Arkiv / Tommi Willberg

Akilles Bandy satsar på juniorarbetets kvalitet och på tillväxt inom bandyn på lång sikt.

Efter mästerskapet förra säsongen har Akilles Bandy beslutat att satsa ännu mera på att utveckla av föreningsverksamheten, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Siktet är inställt på att öka antalet aktiva utövare av sporten och att förbättra kvaliteten i juniorarbetet. Representationslagets finska mästerskap, som förgyllde bandysäsongen, är resultatet av ett långt och digert arbete utfört av många föreningsaktiva och partner i nära samarbete under de senaste åren. Det målmedvetna och långsiktiga arbetets belöning var att representationslaget vann finska cupmästerskapet, bandyligans grundserie och det finska mästerskapet. Dessutom tog juniorlaget P15 FM-silver.

– Vi måste fortsätta detta arbete tillsammans, vi kan inte bara vila. Ett utmärkt juniorarbete är grunden till all framgång. Även om tiderna är ekonomiskt svåra så kommer vi att fortsätta utveckla vår verksamhet. Syftet är att skapa möjligheter för att öka antalet aktiva utövare och för ännu bättre junioraktivitet. Dessutom är jag övertygad om att vi kommer att ha ett mycket bra representationslag även inkommande säsong, säger Jari Kettunen, ordförande för Akilles bandysektion.

Samma tränare

Jari Hyttinen fortsätter som huvudtränare för Akilles bandylag. Han assisteras av fysiktränare Tommy Ekblom samt hjälptränare Johan Lönnqvist. Huvudtränare Hyttinen ansvarar också för att samordna träningsaktiviteterna i hela klubben i samarbete med juniorchef Jouko Turpeenniemi.

Tränarvalen utgör grunden för en långsiktig utveckling av bandysektionens idrottsaktiviteter och skapar möjligheter till ett lagbygge av kvalitet för kommande år. Målsättningen är att huvudtränaren, tillsammans med juniorchefen planerar junioraktiviteterna och att man skapar en tydligare stig för juniorerna med siktet på representationslaget.

– Vårt mål har länge varit att långsiktigt utveckla verksamheten och vi tror att de tränarlösningar som nu gjorts kommer att föra borgåbandyn framåt.

Startar i juni

Planeringen av juniorernas säsong har redan påbörjats, och målet är att starta juniorernas gemensamma övningar genast när idrottsplatserna öppnat i juni, beroende på hygien- och säkerhetsinstruktioner.

Juniorchef Jouko Turpeenniemi planerar även några nyheter till hösten, varav den viktigaste är att inleda bandyskolan redan under försäsongen i ishallen. Det finns också planer på att utveckla en intern bandyakademi för de mest aktiva, dessutom planeras en bandyturnering skolorna emellan till slutet av hösten.

Akilles Bandys representationslag har kört med individuell träning och träning i små grupper sedan medlet av april. Från början av juni kommer laget förutom den fortlöpande fysikträningen att påbörja sin isträning i Kvarnbäckens ishall.

Mer läsning