Akilles satsar på framtidens bandystjärnor – ny huvudtränare för U18– och U21–lagen

Filip Svennas har spelat bandy i fem vintrar i U18 och U21–lagen, och har nu blivit vald att träna med representationslaget. Bild: Iiro Pekonen

Nu får de unga idrottarna i Akilles Bandy en ny förstärkning i tränarstaben, då Juha Laitinen tar över rollen som huvudtränare. Dessutom har nya talanger valts in i representationslaget.

Det blir nya vindar för U18– och U21 lagen i Akilles Bandy. Juha Laitinen, som gjort lång karriär som tränare och spelare i HIFK:s bandyligalag, är ny huvudtränare för Borgålagen. Han ser fram emot sin utmaning som huvudtränare.

– Jag är en bandymänniska i själ och hjärta och jag vill gärna hjälpa motiverade spelare i deras utveckling till toppidrottare, säger Laitinen i Akilles pressmeddelande.

De nuvarande tränarna kommer fungera som hans assisterande tränare. Laitinen hoppas på att ytterligare kunna förstärka teamet med någon Borgåspelare som redan avslutat sin karriär, och som nu kunde hjälpa till och föra vidare sina kunskaper till framtidens idrottare.

– Jag ser fram emot att samarbeta med befintliga tränare och spelare. Jag är väldigt nöjd över att den här möjligheten erbjuds i Borgå.

Omkring tio unga spelare har också deltagit i Akilles representationslags sommarträning. Två av dessa, Filip Svennas och Otto Huopalainen, kommer även att permanent ingå i lagets träningsring kommande vinter. Svennas och Huopalainen är förväntansfulla över att få börja träna med representationslaget.

– Det blir jättespännande att få träna med dem och det blir många nya utmaningar, säger Svennas.

– Jag har en bra känsla inför säsongen och det är fint att ha fått den här möjligheten, säger Huopalainen.

Båda pojkarna är 16 år gamla och kommer fortsätta spela i U21 och U18 lagen, vid sidan om träningen i representationslaget. Dessutom har två andra unga spelare, Roni Grek och Arttu Salo, ett junioravtal vilket betyder att de kommer delta i representationslagets träning minst en gång i veckan under hela säsongen.

Akilles Bandys representationslag har tre målvakter och tjugo utespelare. De har tränat hela sommaren och i början av augusti återgår de till träning på is. Lagets huvudtränare Jari Hyttinen är glad över föreningens satsning på att utveckla unga spelare, eftersom det finns många juniorer som har potential att spela i bandyligan i framtiden.