Akilles och PSS i förträfflig form

TOPPFORM. U19-landslagsbacken Jasmiina Järvinens PSS är säsongens utropstecken i damernas innebandyliga. Bild: Tommi Willberg

Höstsäsongens sista helg hägrar i de flesta vinterserierna. Här en koll på läget för de östnyländska lagens del.

Bandy

Bandyligan: Bandyligan fortsätter efter landslagspausen för Akilles del på lördag hemma mot LRK Tornio och på söndag mot OLS. På sina fyra första matcher har Akilles varje gång lämnat isen med segern i bagaget och laget toppar ligatabellen före helgens matcher. Storfavoriten Veiterä, som Akilles skulle möta i finska cupens final förra veckan (matchen är flyttad till den 4 januari) har likaså inlett fläckfritt med tre raka segrar.

I poängligan finns Rasmus Lindqvist (7+1 poäng) på en tolfte plats.

Basket

Division 1 A: Efter den sköna segern över FoKoPo har det blivit tre raka fula förluster för Tarmo som med en seger på tio matcher är sist i sin division. Mot ligaaspiranten Lahti Basketball och HNMKY fick Tarmo storstryk men senast borta mot ToPo var slutsiffrorna inte lika illa. Men 60–91 säger det mesta. Skottprocenten hos Tarmo kom inte ens enda upp till 30 – då är det svårt att vinna matcher.

I finska cupen jagar Tarmo seger mot BC Lepi den 20 december. I andra omgången föll Borgålaget Räppäkäpälät som väntat mot ligalaget Pyrintö. Båda Borgålagens cupäventyr fortsätter i omgång 3.

Innebandy

Damernas innebandyliga: Damligan pausade då innebandyvärlden vände blickarna mot Prag och herrarnas VM. Det är östnyländskt både i topp och i botten i damligan då årets sista omgångar återstår att spelas. PSS har vunnit åtta av tio matcher hittills och är tvåa ligans tabell – med två matcher färre spelat än EräViikingit som leder PSS med en poäng.

ÅIF har ännu inte öppnat segerkontot.

Division 1: ÅIF är på väg uppåt i den jämna serietabellen tack vare bortaskrällen i Lovisa för en dryg vecka sedan och onsdagens stronga bortaseger mot M-Team där laget lyckades med hela bredden. ÅIF gick förbi M-Team och är nu sexa i tabellen.

Lovisa Tor har turas om med att vinna och förlora i sina sju senaste matcher men då man spelat två matcher mer än de tuffaste konkurrenterna återfinns Lovisalaget på en andraplats i tabellen.

Ishockey

Finlandsserien: Borgålaget Hunters hade en framgångsfylld vecka med två klara segrar (5–0 och 8–1) och en förlängningsseger. Anmärkningsvärt är Hunters bredd i anfallsspelet. Trots ett par rejäla målkalas noterades inte en endaste Huntersspelare för två mål i någon av matcherna.

Hunters hör alltjämt till seriens effektivaste lag då man i medeltal smäller in nästan 4,5 puckar per match. Sju matcher återstår av grundserien och Hunters ligger på en fjärdeplats i tabellen.

Handboll

Division 1: Akilles herrar har spelat fem matcher i följd utan att förlora. Senaste offer för Akilles starka form var ÅIFK Akkupojat vars besök i Borgå slutade i en klar förlust. Akilles visade genast var skåpet står och hade halvvägs in i matchen en rätt bekväm ledning med 18–9. Slutsiffrorna skrevs 33–19. Thomas Åkermarck satte nio fullträffar för Akilles som är fyra i divisionens serietabell.