Akilles nya satsning: grundar sprintakademi

Framgångarna på löpbanorna – framför allt på de kortare sträckorna – har duggat tätt för Akilles friidrottare under de senaste åren. Nu bjuder Akilles på högklassig löpträning i en splitterny sprintakademi.

Borgå Akilles unga talanger har under senaste friidrottssäsonger löpt hem en enorm hög medaljer med två raka FM-guld på herrarnas 4x100 meters stafett som största meriter. På juniorsidan har man flera duktiga talanger i flera träningsgrupper och i dag anses Akilles vara något av en sprinterspecialistförening.

Statusen och framgångarna väckte en idé hos Akillestränaren Lars Fagerholm för en tid sedan och i år kändes det som att det var dags att ta vara på chansen och komma med något nytt. För att göra en lång story kort: nästa måndag arrangeras ett starttillfälle för Akilles sprintakademi på Centralidrottsplanen i Borgå.

– Jag har tänkt på det länge, idén har funnits ett par år i huvudet på mig och nu var tiden mogen. Akillesverksamheten har blivit bättre och bättre och framgångarna har just kommit på sprintsidan. Vi har en kunskap och ett "brand value", man kommer inte till en dålig verksamhet när man kommer till oss. Jag tycker att vi ska ta vara på den här möjligheten och erbjuda kunskapen vidare, berättar Fagerholm.

Inte bara för friidrottare

Men akademin är inte bara för friidrottare. Dörren står uppe för 14-17-åriga idrottare i exempelvis lagsporter eller i individuella sporter som vill ha kompletterande träning vid sidan om. Ungdomar som vill hitta en ny hobby är också varmt välkomna.

– Akademin är för sådana som idrottar aktivt men också för dem som kanske lagt av med idrottandet. Vanligtvis blir det så att de som slutar med en gren blir och sitta hemma, eller börjar lyfta tyngder eller börjar med någon extremsport. Akademiträningen kan vara kompletterande träning också. Till exempel handbollsspelare kanske inte tränar så mycket på sommaren så det skulle kunna vara jättebra träning för dem – varför inte för ishockeyspelare också? säger Fagerholm.

I Akilles finns två praktexempel på sådana idrottare som kommit från en annan gren på "äldre dagar" och sedan gått långt på friidrottsbanan: häcklöparen Viktor Kantele och sprintern Willem Kajander. Kantele är gammal hockeylirare, Kajander fotbollsspelare. Nu siktar bägge på en plats i friidrotts-EM, efter mindre än fem års friidrottsträning.

– Man behöver inte vara född till sprinter, säger Fagerholm.

Skräddarsydd träning

Akademiverksamheten leds av totalt tre tränare: Fagerholm, Pasi Tuomilehto och Anders Karlsson. Tuomilehto har en brottarbakgrund och har stenkoll på styrketräning och rörlighet medan Karlsson är gammal häcklöpare. Kantele och Kajander fungerar som mentorer för de unga flickorna och pojkarna som hoppas delta i akademin.

Fagerholm är taggad inför måndagens starttillfälle, vars deltagarmängd för tillfället är ett frågetecken.

– På måndag har vi en modellträning och diskuterar med dem som är på plats. Vi kommer sedan att ha ledda träningar högst tre gånger per vecka och så får deltagarna träna för sig själv också.

Träningen byggs runt olika grundelement: teknik-, snabbhets- och styrketräning. Träningen är skräddarsydd beroende på individens styrkor – någon kan vara explosiv och urstark, medan en annan kan ha en mer teknisk och lätt löpstil.

– Vi jobbar med löptekniken utgående från den individuella nivån. Det är en balansgång: varje idrottare är en annorlunda individ. Man måste analysera alla skilt, vilket är intressant från en tränares synvinkel.

Projektet har väckt intresse på förbundsnivå och såväl Svenska Finlands Idrottsförbund (SFI) och Finlands Svenska Idrott (FSI) stöder projektet.

Fakta

Akilles sprintakademi

Akilles friidrottssektion bildar en sprintakademi för 14-17-åriga idrottsintresserade flickor och pojkar.

Starttillfället ordnas måndagen den 28 maj med start klockan 18.00 på Centralidrottsplanen i Borgå. På programmet står modellträning och personlig diskussion.

Träningen består av bland annat löpteknik, styrketräning, egenskapsträning och olika tester.

Löpträningen är gjord för sprintsträckorna 100, 200 och 400 meter.

Kurstiden är 28.5.2018-31.8.2019. Kursavgiften är 300 euro (3x100 euro). Kursen är för såväl svensk-, finsk- och engelskspråkiga.

Är du intresserad? Kontakta Lars Fagerholm: 0400 432166 eller lars.fagerholm@maillefer.net, eller kom direkt till starttillfället.

Svenska Finlands Idrottsförbund (SFI) och Finlands Svenska Idrott (FSI) stöder projektet.