Akilles långa segersvit bröts mot ärkerivalen

Rivaliteten mellan Akilles och Veiterä lever stark. Arkivbild. Bild: Tommi Willberg

Akilles bandyherrar led sin första förlust sedan den 1 februari och sin första förlust mot Veiterä sedan slutspelet 2019.

Den regerande mästaren Akilles tog förra säsongen ett starkt övertag över främsta konkurrenten Veiterä då Borgålaget tog hem finalerna både i finska cupen och i Bandyligan. I grundserien lyckades Veiterä inte heller slå Akilles då de jämna matcherna slutade 3–2 och 3–3.

I säsongens första möte mellan vårens finalister var det Veiteräs tur att ta en uddamålsseger i en match som egentligen skulle spelas i Borgå men på grund av det osäkra isläget flyttades till Villmanstrand. Slutsiffrorna i finalreprisen skrevs 5–4 (3–3).

– I sin helhet var det en jämn match. Båda lagen ville vinna – tydligen var Veiteräs vilja starkare då det var deras hemmamatch och då de förlorat så många gånger i följd mot oss. Det var en bra match med bra tempo. Det var första gången i höst som vi var tvungna att kämpa i 90 minuter. Sådana här matcher är viktiga, säger Akilles chefstränare Jari Hyttinen.

Veiterä fick en drömstart på matchen genom en tidig straff som Ere Verhelä förvaltade i andra spelminuten. Två minuter senare satte Tuomas Liukkonen 2–0. Rolf Larssons fullträff i 8:e minuten väckte Akilles och samma man höll matchen vid liv då han reducerade till 3–2 efter en halvtimmes spel.

Rasmus Kettunen kvitterade matchen till 3–3 strax före pausvilan och på nytt i andra halvlek efter att tvåmålsskytten Matias Lehtonen gett Veiterä ledningen. Det avgörande målet satte Tero Liimatainen i 82:a spelminuten och ett från förra säsongen förnyat Veiterä fick fira sin första seger över Akilles sedan semifinalserien våren 2019.

Ett förnyat Veiterä

– Veiterä har förändrats ganska så mycket. De har två nya bröder Liukkonen, Tero Liimatainen och Eetu Peuhkuri, som är ligans bästa spelare. Det är ett annorlunda och mångsidigare lag än tidigare, säger Hyttinen.

Veiterä har också förstärkt sin tränarstab genom att sin nya chefstränare Tero Nieminen, en meriterad tränarfigur känd för sitt jobb både i fotboll och i bandy. Hyttinen – likaså en fotbollskunnig tränare – berömmer sin kollega som helt klart lyckades skapa ett vinnande koncept mot Akilles.

– De hade helt klart funderat noga hur de ska spela mot oss. De försvarade tätt och slog till på kontringar. De skapade mer målchanser än något lag i fjol. Nieminens roll kommer ha en stor inverkan och Veiterä kommer att fortsätta utvecklas.

Jobbig vecka

Akilles uppladdning inför höstens första stormöte var inte optimal på grund av matchflytten, coronarestriktioner och nyckelspelaren Juuso Johanssons skada på fredagens träning.

– Men det var inte därför vi förlorade. Vi är inte alls nöjda med hur vi spelade. Många spelare var mer besvikna på sig själv än vad jag var på dem.

– Men inte ska vi ännu vara i säsongens bästa form. Vi siktar på att vara som bäst i februari-mars då allt avgörs, säger Hyttinen.

Akilles senaste förlust kom borta mot Kampparit den 1 februari. Efter det vann Borgålaget 13 raka matcher i ligan och i finska cupens gruppspel.

Akilles och Veiterä möts nästa gång i finska cupens final i Borgå den 6 januari. Akilles har vunnit de två senaste cupbucklorna – just mot Veiterä.

Nya matchflyttar?

Hur Akilles säsong fortsätter är i skrivande stund oklart. Bandyförbundet meddelade på fredagen att man siktar på att flytta den coronadrabbade huvudstadsregionens lags matcher till motståndarens hemmaplan i stället. I Akilles fall lär alltså matchprogrammet ritas om då man i sina två nästa matcher skulle möta just HIFK. Bandyförbundet informerar om ändringar i spelschemat under början av veckan.