Akilles gröna dröm: FM-medalj inom fem år

Bild: Akilles ski-team

Längdåkningssäsongen i Finland och på annat håll har kört i gång – också för Akilles, som i år hoppas på en likadan framgångssaga som förra säsongen.

I våras beslutade Akilles skidsektion för att höja sin profil och skapa en långsiktig plan för åren 2018-2023. Det efter att skidsäsongen 2017-18 varit riktigt ypperlig för Borgåföreningen, som bland annat var den nionde bästa föreningen i juniorernas nationella Silvertrissa. Akillesåkarna var också väl framme i FSS-mästerskapen.

– Vi hade ett lyckat år med bra träningar och bra individer. Framgången i Silvertrissan var otrolig. Sedan ville vi skapa ett femårigt projekt, "Gröna drömmen", vars mål är att ytterligare höja vår profil, säger skidsektionens lagledare Johan Lönnqvist.

Projektets första hela tävlingssäsong hägrar framför den starka juniorföreningen som redan haft två gemensamma träningsläger innan det i början av december bär av till Levi för ett snöläger på en vecka. Den långsiktiga målsättningen är att vara den främsta föreningen inom FSS (Finlands Svenska Skidförbund) och också nå en FM-medalj inom fem år – sannolikt på juniorsidan i och med att skidtruppen är mycket juniorbetonad.

Akilles vill satsa på högklassig träning där man skulle ha en tränare per sex aktiva idrottare. För att det ska lyckas behövs en samhörighet där alla drar sitt strå till stacken.

– Säsongen 2018-19 bjuder vi på högklassig träning och vi vill att barnen blir ivriga på skidåkning, säger Lönnqvist.

Barnens Snödagar i Borgå

I Akilles träningsverksamhet finns fyra träningsgrupper som möjliggör såväl en rejäl idrottslig satsning som att ha en hobby utan att delta i tävlingar. En stor satsning för att aktivera barn i lågstadieålder är att Borgå är en av över 25 orter som deltar på Barnens Snödagar-turnén som är arrangerat av Finlands Skidförbund och Finska Skidskytteförbundet. Barnens Snödagar ordnas den 13-15 februari.

Akilles skidsektions ordförande Lars Meyer ser fram emot en spännande skidsäsong som för Akillesidrottarnas del på allvar kör i gång efter årsskiftet. Då finska cupen anländer till Vanda i mitten av januari siktar Akilles på att ha ett lag med i stafett.

Från och med mitten av februari är det högsäsong vad beträffar tävlingar då FSS-mästerskapen i Pargas och första delen av det tudelade junior-FM står på programmet. I mars blir det också en rad tävlingar: Silvertrissefinalen, Koululiikuntaliittos mästerskap och den andra delen av junior-FM.