Akilles friidrottare tränar mest utomhus, Uusimaa-arenans hyror förskräcker

DIALOG. För första gången har Borgå idrottsansvariga lyssnat på Akilles och lämnat kvar nätet på kastplanen vid Borgbacken. Ron Liljendal är nöjd. Bild: Kristoffer Åberg

Friidrottarna i Borgå funderar på varför man i så många andra, också mindre, kommuner har mycket bättre möjligheter att träna inomhus. Agricolahallen i Lovisa är ett bra exempel. I den nya Uusimaa-arenan är hyrorna skyhöga.

Borgå stads tjänstemän har uppmanat friidrottarna, både Akilles och Porvoon Urheilijat, att boka tider i den nya Uusimaa-arenan i Kokon.

– Vi får höja ganska mycket på årsavgifterna om vi går in för att träna regelbundet i den nya hallen, säger Akilles Ron Liljendal. Hyrorna där är mycket högre än vi är vana vid.

Det har kostat Akilles 16 euro per timme att använda idrottshallens nedre våning, den som nu har getts över till utövarna av boxning och thaiboxning.

– I Uusimaa-arenan får vi betala 39 euro per timme, säger Liljendal. Medan en av stadens fotbollsplaner utomhus kostar oss 20 euro, och uppvärmt konstgräs 30 euro, är motsvarande pris i arenan 130 euro för hela planen. Inomhusplanen är dessutom för liten för de äldre fotbollsspelarna.

KASTPLANEN. Friidrottarna har lovat se till nätet inte släpar i marken när det blir vinter. Bild: Kristoffer Åberg

Hyrorna kan jämföras med Akilles årsavgifter som för de allra yngsta fotbollsspelarna är 120 euro och för de yngsta friidrottarna 150 euro.

– Här ingår försäkringar, licenser och träningsturer, säger Liljendal. Om vi ofta måste använda Uusimaa-arenan leder det till att vi måste höja avgifterna.

– De träningsunderstöd vi får från staden är desamma oberoende av vilka salar och hallar vi använder.

Värmen

Utrustningsnivån i den nya hallen är än så länge ett frågetecken.

– Från början fick vi beskedet att vi inte får ta med egna redskap, att de redskap som behövs finns färdigt i hallen, säger Liljendal.

– Nu har vi hört att Borgå stad lånar ut en del av sina redskap, till exempel häckarna för häcklöpning, till arenan. Dessutom saknas fortfarande en del av annan viktig utrustning. Det nät som ska förhindra att förrymda bollar söker sig ut till friidrottarnas banor saknar ännu vikter som förankrar nätet vid golvet. En boll på fel ställe kan förstöra hela säsongen för en friidrottare.

UNDER ARBETE. Väggarna har tidigare täckts av klotter och graffiti. Nu har man snart målat grundfärg på alla väggar och därefter kommer Konstskolans elever att få dekorera väggarna. Bild: Kristoffer Åberg

Liljendal är också skeptisk till den nya hallens värmeisolering.

– Det måste vara tillräckligt varmt inne i hallen, också när det är tiotals minusgrader på utsidan. Våra sprintrar måste kunna vila mellan sprintarna i tillräcklig värme.

Den nya hallen har inte heller vare sig omklädningsrum eller wc.

Dessutom är löpbanan bara 50 meter lång.

– Det är i kortaste laget, speciellt för vuxna löpare, säger Liljendal.

Framgångsrika föreningar

Ron Liljendal har forskat i hur det är ordnat med träningsutrymmen för friidrottare i andra kommuner.

– I Borgå ligger vi långt efter. Alla andra större föreningar har friidrottsutrymmen med rund bana och möjlighet till hopp och kast, där man kan träna och tävla också på vintern.

– Också mindre kommuner har bättre förutsättningar. Se till exempel på Lovisas Agricolahall där vi ofta tränar. Den är gratis för Lovisaföreningarna, och kostar 20 euro per timme för utomstående. Eftersom vi samarbetar med föreningar i Lovisa får vi femtio procent rabatt på hyran.

– I idrottshallen hade tidigare vi bra och centrala utrymmen för de yngre. I Borgå kan vi nu inte alls träna stav, längd eller kastgrenar inomhus.

I många år har föreningarna med friidrott på programmet bett Borgå stads idrottsansvariga att inte ta bort nätet på kastplanen till vintern. I år är det första gången man har lyssnat på dem.

– Det är positivt, säger Liljendal. Jag hoppas vi kan få en bättre dialog på många andra områden också.

– Vi har två stora föreningar här i stan. PU som samlar massor av yngre friidrottare och Akilles som har aktiva i alla åldrar och som placerar sig bland de tjugo bästa föreningarna i landet.

KULSTÖTNINGSRING. Bild: Kristoffer Åberg

Idrottsakademin

Idrottsakademin i östra Nyland samlar många duktiga unga idrottare i regionen. Tommy Ekblom som är koordinator för akademin berättar att de har lyckats få ett bra avtal med Uusimaa-arenan.

– De vill stödja oss och därför har vi fått löfte om att få träna gratis i arenan varje onsdag och fredag mellan klockan 8 och 9. Det är väl tider som inte annars är så väldigt attraktiva, men vi är mycket tacksamma.

– De har också lovat att temperaturen inne i hallen inte kommer att gå under tio plusgrader, oberoende av utomhustemperatur. Det räcker för oss.

Akilles, Porvoon Urheilijat och Trian kom i februari med ett initiativ om att staden borde bygga löpbanor i idrottshallens övre våning. Vid bildningsnämndens budgetmöte på torsdag föreslog Marianne Korpi, SDP, att staden gör en grundlig utredning om möjligheterna, tillsammans med en arkitekt, och att man reserverar 20 000 euro i budgeten 2019.

Nämnden röstade ner förslaget med siffrorna 8-2.

Mer läsning