Akilles friidrott inhiberar söndagens Gustafstävlingar

FRAMÅT. Så här roligt såg det ut för två år sedan när Hindhår skolas duktiga elever fick pris i egenskap av den skola som tagit flest medaljer i Gustafstävlingarna. Bild: Ksf-arkiv/Cecilia Kristjankroon

De svenskspråkiga lågstadieskolornas årligen återkommande Gustafstävlingar inhiberas. På grund av den rådande coronavirussituationen beslutade Akilles friidrottssektion att flytta tävlingarna till hösten.

Styrelsen för Akilles friidrottssektion möttes på torsdagskvällen för att diskutera söndagens Gustafstävlingar. Tidigare i veckan sa Akilles Leif Rikberg att tävlingarna ordnas i normal ordning i Kokonhallen, förutsatt att föreningen inte får några andra direktiv.

Det fick man på torsdagen när statsminister Sanna Marin i direktsändning gick ut med uppmaningen att alla folkevenemang som samlar mer än 500 personer inhiberas.

– Vi beslöt att på grund av coronaviruset flytta de populära Gustafstävlingarna till början av oktober, meddelade Rikberg efter friidrottssektionens i går.

Cirka 300 elever från de svenskspråkiga lågstadieskolorna i Borgå hade anmält sig till Gustafstävlingarna, men med hejande syskon, föräldrar och släktingar brukar folkmängden på tävlingsarenan Kokonhallen stiga till 600–700 personer.

Eleverna som går ut sexan i vår får gilla läget och acceptera att de missar den 33:e upplagan av Gustafstävlingarna eftersom de börjar i högstadiet i höst.

Mer läsning