Akilles friidrott har aldrig varit så bra som nu

Viktor Kantele, Willem Kajander, Victor Fagerholm och Lauri Tuomilehto upprepade fjolårsbragden på 4x100 meter i stafett-FM. Bild: Mikael Finell

Man kan med lugn och ro och med rent samvete ösa lovord över Akilles friidrottssäsong 2017.– Det här var bästa året någonsin, säger friidrottssektionens ordförande Lars Fagerholm.

17 FM-medaljer, stortävlingsframgång, 39 SFIM-medaljer samt två åtråvärda pris (Juniorpokalen, Frihetspriset) av SFI. Akilles friidrottsår 2017 var en kolossal fullträff och den 115 år gamla Borgåföreningen ångar på som aldrig förr.

– Tänker man historiskt sett så är vi så bra som vi någonsin varit i Akilles friidrottshistoria. Helt klart. Enskilda höjdpunkter finns ju, som Johan Meriluoto i stortävlingar, men tittar man på totala säsongen så är det här bästa året någonsin, säger Lars Fagerholm, ordförande för friidrottssektionen.

Akilles idrottare vann tre medaljer i Kalevaspelen och hade en tre idrottare stark representation i Sverigekampen då hela spetstrion med medeldistanslöparen Sara Kuivisto, sprintern Willem Kajander och häcklöparen Viktor Kantele medverkade. Akilles herrar försvarade sitt FM-guld i sprintstafetten. Men också bakom spetsen blommar verksamheten.

– Trenden har stigit jämnt hela tiden. Den har stigit i sju-åtta år. Vi låg omkring placering hundra i den nationella föreningsrankningen då. Då tänkte vi att det krävs hårt jobb att komma bland de fyrtio bästa, berättar Fagerholm.

I fjol nådde Akilles en milstolpe då man kom in bland de tjugo bästa i den nationella rankningen. I år knep man ytterligare två placeringar.

– Vi kan ta oss upp till femtonde, men om man vill vara bättre än det så krävs det en rejäl ny satsning. Det är något vi diskuterar som bäst.

Sprinterakademi?

Hur Akilles stigit från att vara en av de hundra bästa till tjugo-i-topp på mindre än ett årtionde beror på gamla goda framgångsreceptet: en organiserad satsning på träningsverksamheten. Flera av de idrottare som i dag tävlar på nationell toppnivå har fått träna i en konkurrenskraftig miljö under hela sin karriär som friidrottare. Speciellt mängden lovande sprintlöpare är förbluffande.

– Det är inte fel att säga att vi är en av landets ledande sprintföreningar, vilket syns i stafett-FM. Vi ska bygga kring det här: ha till exempel en sprintakademi. Det är något jag bollar själv med.

Sprinterakademin kunde bestå av lovande, unga löpare runtom regionen som tillsammans kunde träna i en högklassig, sporrande miljö.

– Det skulle vara ett intressant projekt, säger Fagerholm om idén som tillsvidare är på utvecklingsstadiet.

Junior-FM 2019

Akilles tog i år ett viktigt steg framåt också vad det gäller träningsanläggningar och tävlingsarrangemang. I drömmarna svävar en friidrottshall som skulle möjliggöra vinterträning på orten i stället för i Kvarbäcken i östra Helsingfors men den förnyade Centralidrottsplanen var definitivt ett steg åt rätt håll. SFI-mästerskapen på den splitternya banan var en succé.

– Vi fick mycket positiv feedback både för banorna och för arrangemangen. Vi gjorde ett bra jobb. Mästerskapen var en höjdpunkt inom SFI-världen, berättar Fagerholm.

2018 blir något av ett mellanår vad som gäller större evenemang. Akilles ordnar ändå de regionala stafettmästerskapen i augusti, som fungerar som genrep inför stafett-FM. Men 2019 blir stort igen.

– Vi ligger lite lägre nästa år. 2019 ordnar vi FM för 19- och 22-åringar. De är de största tävlingarna man kan ordna med en bana med sex löpbanor.