Akilles friidrott gillar inte bollhall-alternativ

INGEN LÖPRAKA. Det blir alltför dyrt att bygga en löpraka i idrottshallens övre aula, anser stadens idrottsledning. Bild: Kristoffer Åberg

Bildningsnämnden vill hitta en enighet, också med idrottsföreningarna, kring en fungerande lösning.

Akilles friidrott, Porvoon Urheilijat och Orienteringsklubben Trian har väckt ett invånarinitiativ om behovet av en löpraka i idrottshallens övre aula. Idrottsföreningarna hade gjort upp preliminära ritningar och ett preliminärt kostnadsförslag över löprakan.

Ärendet skulle behandlas vid bildningsnämndens möte på onsdagen men drogs bort från listan eftersom nämnden önskade att idrottstjänsterna för gemensamma diskussioner med alla berörda föreningar innan beslut fattas. Detta för att i samråd hitta enighet kring en fungerande lösning.

Enligt beredningens förslag skulle friidrottarnas träningsmöjligheter att förbättras nästa säsong när man kan ta den nya hallen, Kokonniemen Palloiluhalli, i användning. Beredningen föreslår att idrottsföreningarna inleder förhandlingar med hallaktörerna om att få träningsturer där.

Staden ska komplettera idrottsförhållandena och inte konkurrera med privata aktörer, motiverar beredningen.

Frågetecken kring temperaturen

– Det är inte en hållbar motivering, säger Akilles Leif Rikberg. Staden har flera konditionshallar trots att det finns tiotals privata sådana i Borgå. Staden drar också egna motionsgrupper trots att det finns många privata aktörer på området.

Som det ser ut i planeringsskedet passar den nya bollhallen i Kokon inte speciellt bra för friidrottarnas behov, misstänker Rikberg.

– De två omklädningsrummen placeras i containrar utanför hallen och det finns inga duschar. Hur ska alla ska få plats, både fotbollsspelare och friidrottare, och har någon tänkt på flickorna?

– Dessutom är temperaturen inne i hallen ett frågetecken. Först skulle den vara bara tolv grader. Nu säger man att man får upp den till arton, men gäller det också på vintern?

Enligt Rikberg behöver friidrottarna varmare hallar, med mellan 20 och 22 graders inomhustemperatur.

Idrottsföreningarna ska inleda förhandlingar kring framtida träningslokaler nästa vecka.

Nyheten har omformulerats 23.3. klockan 8.20 när det stod klart att det beslutsmeddelande som tjänstemännen skickade ut efter bildningsnämndens möte inte håller streck. Där hävdades att ärendet om invånarinitiativet hade behandlats av nämnden, och godkänts enligt föredragandes förslag.

Mer läsning