Akilles förkrossande överlägsen – allt upplagt för drömfinal i Borgå

Akilles jublar över sin finalplats. Bild: Tommi Willberg

Akilles körde över Kampparit med 11–1 och för nu en och en halv vecka på sig att förbereda sig för final på hemmaplan mot Veiterä.

Akilles bandyherrar är klara för FM-final efter ännu en storseger över Kampparit. Efter 6–1 i match ett och 5–0 i match två mosade Akilles gästerna från S:t Michel med hela 11–1 i den avgörande semifinalen på onsdag kväll.

De drygt 500 åskådarna som trotsade busvädret fick vänta på matchens första fullträff till den 25:e spelminuten – men sedan lossnade det ordentligt. Ville-Veikko Angeria, Raoul Karlqvist, Joakim Nordström och Rasmus Kettunen såg till att paussiffrorna skrevs 4–0.

I andra halvlek fullbordade kapten Kettunen sitt hattrick medan skyttekungen Denis Sadakov gjorde ett mål och spelade fram till hela fyra baljor i matchen. Andreas Flinck stod för 1+3 poäng och Rolf Larsson satte 2+1 för grönvitt.

Återigen en helgjuten helhet av Akilles.

– Inte var det något märkvärdigt, säger Akillestränaren Jari Hyttinen om den förkrossande semifinalserien som Akilles vann med 3–0 i matcher med en målskillnad på 22–2.

– Vi har spelat bra stora delar av säsongen, jobbat tillräckligt hårt och därmed försvarat bra. Vi har släppt in under två mål per match hela säsongen, säger han.

Så du är inte överraskad?

– Nej, absolut inte. Motivationen ökar och varje spelare ger sitt allra yttersta i de här tuffa matcherna. Skridskoåkningen och kampviljan ökar och då förbättras försvarsspelet ännu ett par snäpp. Det grämer egentligen att vi släppte in det där ena målet i dag, säger Hyttinen.

"Som ett lag är vi starkare"

Vädret under den avgörande semifinalen var långt ifrån vackert, men inte heller så illa som det kunde ha varit. Snöyran slutade ett par timmar före matchstart och blåsten och duggregnet avtog under matchens lopp. Akilles har just haft svårigheter i tungt snöfall då man inte kunnat spela ordentlig taktisk bandy.

– Jag visste att slaskstormen kommer men som tur var gick den förbi före matchen. Jag var själv som vanligt med på isen under uppvärmningen och isen var förvånansvärt bra. Man kunde spela bandy hyfsat bra.

Akilles gör alltså Veiterä sällskap i finalen som spelas den 14 mars i Borgå. Veiteräs facit både i grundserien (15 segrar, en oavgjord, två förluster) och i slutspelet (5–0–0) är identiskt med Akilles. I semifinalen avfärdade Veiterä JPS i tre raka matcher med en likaså imponerande målskillnad på 23–6.

Finalmotståndaren är givetvis väldigt bekant för Hyttinen och Akilles.

– Jag har sett deras matcher och analyserat deras spel. Före den här matchen kollade jag deras sista match mot JPS. Vi vet var de är bra men de har också klara svagheter. Som ett lag är vi starkare. Vi måste bara lita på vårt eget, hitta och utnyttja deras svagheter.

Efter semifinalserien har Akilles tio dagar på sig att förbereda sig för säsongens viktigaste match.

– Det är viktigt att tala om vad spänningen betyder. Det ska vara en positiv grej. Har vi en orsak att känna att vi måste vinna? Akilles har inte vunnit FM-guld på 35 år och nu har det här gänget en chans att göra det. Vi har allt att vinna. Vi har spelat bra hela tiden och många spelare har fått väldigt många lyckades prestationer i de senaste matcherna. Självsäkerheten och tryggheten ska bevaras i det egna spelet – då är vi redo för finalen, säger Hyttinen.

Senast möttes lagen i FM-finalen i Borgå 2017 då Veiterä var bättre med 5–3.

Fotnot: Akilles bandysektion behöver frivilliga för talkoarbetare till finalarrangemangen. Det första infotillfället ordnas på Linnajoen koulu fredagen den 6 mars kl. 18.00. Mer information hittas på Akilles Facebooksida.

Mer läsning