Akilles bandy drivs framåt av nygamla krafter

ÅTERVÄNDER. En av lagets veteraner, Rasmus Lindqvist, forstätter att spela i grönvitt också nästa säsong. Bild: Jon Nyqvist

Antti "Paavi" Parviainen tar över som huvudtränare för Akilles Bandy, och en av lagets mest erfarna spelare, Rasmus Lindqvist, är med också nästa säsong.

Enligt föreningens vice ordförande Kari Janhunen har lagbygget gått smidigt inför den kommande säsongen.

– När det blev klart att Antti Parviainen tar tag i remmarna och Rasmus Lindqvist fortsätter började alla pusselbitar snabbt falla på sin plats, säger Janhunen.

Lagbygget är så gott som på det klara, med en spelartrupp bestående av 3+18 spelare. Föreningen håller på att förhandla med ytterligare två till tre spelare som kompletterar skaran innan säsongen kör i gång.

– Vi har en bra blandning av både unga och erfarna spelare i årets trupp. Vi gjorde också en grundlig utredning i tränarfrågan innan vi beslöt oss för att anlita Parviainen och vi är väldigt nöjda med vårt val, säger föreningens ordförande Jari Kettunen.

Parviainen är inte obekant för Akillesanhängare. Han återvänder till laget efter tre års frånvaro. Själv erkänner han att han är lite överraskad över att han hittat tillbaka till Akilles.

– Under förhandlingarna återuppväcktes mitt intresse för laget. Mycket har ändrats på tre år och årets spelartrupp är en intressant blandning av erfarenhet och nytt blod. Det var också avgörande att vi byggde upp ett intressant spelprogram till hösten, säger Parvianen.

Den nya tränaren tar också med sig nytänk i form av videoträning. I praktiken betyder det att laget kommer att ha möjlighet att analysera inspelningar av sina matcher på ett mer grundligt sätt. På så vis kan man noggrant granska både taktik och individuella prestationer.

Enligt Kettunen finns det också en annan aspekt som ledde till valet av Parviainen.

– Paavi har ett bra grepp om hur man utvecklar bandyn. Vår juniorverksamhet kommer att gynnas av hans expertis. Från föreningens sida ser vi utvecklingen av framtida talang som väldigt viktig, säger Kettunen.

Motivationen återvände

Akilles Bandy bekräftade också att veteranspelaren Rasmus Lindqvist fortsätter spela i grönvitt i åtminstone ett år till. Lindqvist har det största antalet matcher i Akilleströjan av alla spelare i den nuvarande truppen. Han har spenderat största delen av sin ungefär 20 år långa bandykarriär i Akilles.

Enligt Lindqvist var det ändå ingen självklarhet att fortsätta spela.

– I slutet av förra säsongen väcktes för första gången tanken om att kanske det räcker för min del. Men på våren kom jag bra i gång med träningen och jag fick dessutom grönt ljus från familjen där hemma, säger Lindqvist.

Också tränarvalet hade en positiv inverkan på beslutet att återvända.

– Paavi är en av Finlands bästa tränare. Det finns få bättre alternativ än en landslagstränare och som spelare kan man känna sig trygg med tanke på hur mycket erfarenhet han för med sig till laget, säger Lindqvist.

Lagets sommarträning inför den kommande bandysäsongen i höst är i full fart och förväntningarna är höga.

– Vårt mål på Akilles Bandy är att vara Finlands ledande bandyförening och precis som förut kommer vi att kämpa om mästerskapet också i år, säger Kettunen.

Mer läsning