Åkerbilscupen redo för startskottet – premiären i Kurböle

FULL FART PÅ ÅKERN. I februari avgörs vem som är de bästa åkerrallyförarna i Borgå. Bild: Oskar Skogberg

Snö på marken, en tillräckligt låg temperatur, banorna i skick. Allt är klart för en fartfylld motorsportsmånad som gasas i gång med traditionella Wessö Race på lördag.

Det är dags igen. Den traditionella åkerbilscupen i Borgå inleds med en fartfylld lördag på åkrarna i Kurböle. De värsta slaskvädren hör till det förflutna och väderprognosen bådar gott inför årets Wessö Race. För arrangemangen står igen Vessö ungdomsförening tillsammans med den lokala fribrandkåren och OS Racing Team – och så en hel del ivrig talkokraft.

Anders Selander, som ansvarar för arrangemanget, är nöjd och belåten inför den hägrande säsongsstarten.

– Nu ser det bra ut om kylan hålls. Det borde nog bli ett bra race, säger han.

Åkerbilscupen är uppdelad på tre olika tävlingsdagar. Wessö Race står för premiären i morgon, grannbyn Londböle har värskapet för tävling två och tre.

– En vecka efter Wessö race körs Lontila Race och söndagen den 26 februari körs Lontila Race 2, berättar Selander.

Som bekant finns det sex olika tävlingsklasser och åtminstone tre -starter för varje deltagare i den lokala motorsportvinterns pärla. Deltagarna susar och glider fram på åkerbanorna med allt från "gamla Hondor, Firstor och Corollor till häftiga små sportbilar", menar arrangören Selander – en motorsportsentusiast uti fingertopparna.

Selander själv har haft bilsporter nära hjärtat i närmare ett halvt sekel. I "Wessöklassikern" har han varit inblandad i över tio år. De allra bästa åren har tillställningen lockat omkring hundra deltagare och femhundra åskådare. De senaste årens snöfattiga vintrar har varit en utmaning men Wessö Race upplaga 2017 ser ut att köras i riktigt goda förhållanden.

Heldagsevenemang

Den första tävlingsstarten ska gå av stapeln på förmiddag, omkring klockan 11-tiden. Wessö Race bjuder på ett heldagsevenemang både för stora och för små.

– Alla tävlingsstarter borde vara körda och pris utdelade fyratiden på eftermiddagen, säger Selander.

Vessö ungdomsförenings buffé bjuder på tilltugg och intäkterna stöder verksamheten.

– Det är fint att de är med, det går inte att arrangera det här ensam, säger Selander tacksamt.

Tävlingsdeltagarna belönas med poäng i alla tävlingar. Resultaten från de två bästa deltävlingarna räknas med i sammandraget.

– Sen vet vi vem som är årets åkerbilsmästare, säger Selander.

Fotnot: Till tävlingsplatsen där årets Wessö Race körs hittar du från Kurbölevägen 48, 06200 Borgå.