Nu söks ny hyresgäst till Oscars lägenhet

Försöket med att låta en ungdom hyra en etta i Äppelbackens servicecenter och bo granne med de äldre där blev en framgång. I måndags flyttade Oscar Björkell ut efter nästan två år i bostaden, och snart kan följande intresserade ansöka om att få hyra lägenheten.

Oscar Björkell trivdes bra med att bo granne med de äldre på Äppelbacken och rekommenderar boendeformen för andra unga.
15.08.2021 10:30 UPPDATERAD 16.08.2021 10:12
Oscar Björkell flyttade in i Äppelbackens servicecenter hösten 2019 och hann alltså bo i sin etta nästan två år. Han trivdes mer än väl tills han i måndags flyttade till Åbo för att studera språk vid Åbo akademi.
– Jag är riktigt nöjd med min tid på Äppelbacken, säger han.
Den unga betalar samma hyra för sin bostad som de äldre betalar, och dessutom ingår några timmar frivilligverksamhet tillsammans med seniorerna i hyreskontraktet. Oscar hann bo i bostaden ett halvt år innan coronapandemin slog till.
Det är jätteviktigt med tumistid, att de äldre få sitta ner och diskutera saker i lugn och ro.
– Coronan satte stopp för en del av besöken hos de äldre, jag kunde inte hälsa på lika mycket. Jag är en sådan som är lite överallt och fick vara ganska försiktig. Det blev mera kontakt med en del äldre än med andra, säger han.
Pandemin gjorde också att han kunde göra färre besök i de äldres bostäder, men Oscar kunde gå på promenader och träffa dem utomhus, på distans och med munskydd.
– Det är jätteviktigt med tumistid, att de äldre få sitta ner och diskutera saker i lugn och ro, säger han.
Att Oscar Björkell kom att bo på Äppelbacken kan han tacka sin mamma för.
– Ursprungligen var tanken att flytta hemifrån för att få egen ro inför studentskrivningarna. Mamma hade hört om möjligheten att hyra en bostad på Äppelbacken och tyckte jag skulle söka.
– Jag hade jobbat tidigare inom åldringsvården och det kändes naturligt för mig att bo granne med betydligt äldre människor.

Frivilligt hur man vill

Oscar Björkell rekommenderar boendeformen.
– Det är en bra första egna bostad. Om man är en normalt social människa så är det lätt och roligt med frivilligarbetet, säger han.
Han har också ett tips.
– Det är bra att planera in besöken på förhand, så blir det inte för mycket. Man ska bara göra så mycket som man själv orkar.
Den unga som väljs till att bo på Äppelbacken förbinder sig i tillägg till hyran också till att delta i frivilligverksamhet minst tre timmar i veckan. Välfärdskoordinator Petra Bärlund-Hämäläinen som bland annat koordinerar frivilligarbetet i Borgå betonar att man själv väljer hur man umgås med de äldre.
Jag har många guldkorn i mitt arbete. Men detta, att en ungdom får bo granne med äldre i ett seniorboende hör till de finaste.
– Det handlar om sådant som de unga själva vill göra. Oscar är till exempel mycket musikalisk och han hade tänkt spela i korridorerna för de äldre, och kanske ge en konsert. Men det biten raserades av coronan, säger Bärlund-Hämäläinen.
Den unga som bor i servicecentret blir en del av gemenskapen.
– Det var mycket tråkigt att vi inte kunde ha en ordentlig fest för Oscar när han blev student, det hade alla tyckt om.
Coronapandemin har gjort att det mesta av frivilligarbetet i staden legat på is eller fungerat på sparlåga.
– Jag hoppas att vi så småningom kommer till att mera frivilligarbete är möjligt, men vi är inte där än. Det är en ansvarsfråga.

Snart söks nästa ungdom

Petra Bärlund-Hämäläinen är mer än glad över projektet.
– Jag har många guldkorn i mitt arbete. Men detta, att en ungdom får bo granne med äldre i ett seniorboende hör till de finaste. Det är så fint att få se de unga växa och vänskapsband gro. Jag är personligen jätteglad över hur Borgåborna har tagit det här. Det är sådant här som får en att orka vidare, säger hon entusiastiskt.
Välfärdskoordinator Petra Bärlund-Hämäläinen har bara positivt att säga om arrangemanget där en ungdom bor tillsammans med de äldre på Äppelbacken. Inom kort öppnar ansökningen för nästa ungdom som vill flytta in i ettan.
Inom kort öppnas ansökningen för at få flytta in i Oscars tidigare bostad. För en fortsättning på det lyckade arrangemanget ska det bli.
– VI måste först göra upp en plan för hur vi kan stödja den unga som flyttar in i umgänget med de äldre, konstaterar Bärlund-Hämäläinen.

Det har redan bott två unga på Äppelbacken, och nu behövs en plan?

– Det beror på coronaläget. När Oscar flyttade in var det lätt att få kontakt, han kom med på fester och kunde prata med äldre som samlades i korridorerna och mingla med dem. Nu lever vi med corona och måste kunna stödja den som flyttar in, säger hon.
Bostaden är en etta med sovalkov och kokvrå på 34 kvadratmeter. Hyran är samma som de äldre betalar för motsvarande bostad.
Det har inte varit någon rusning till bostaden under de senaste två ansökningsrundorna, men de som sökt har varit unga som färdigt funderat över vad konceptet innebär.
– Den som känner att den här boendeformen kunde vara något kan börja fundera på sin ansökan redan, tipsar Bärlund-Hämäläinen.
Man behöver inte ha någon speciell talang för att söka.
– Huvudsaken är att man tycker om att mingla och vill ge tumistid år några av de äldre. Man behöver inte heller vara flytande på två språk, men måste våga kommunicera. Man säger det man kan och så får man använda kroppsspråk och gester, säger Petra Bärlund-Hämäläinen.

ANDRA LÄSER