Efterlängtad! Nu är Söderkulla-marknaden tillbaka igen

Vår- och höstmarknad och sommardans - Sibbo Ungdomsförbund Suffen tar nya tag med verksamheten efter ett par års paus.

Snart blir det marknadsvimmel i Söderkulla, så här såg det ut i Borgå för några år sedan.
Helen Kurrihelen.kurri@ksfmedia.fi
16.05.2022 11:24 UPPDATERAD 16.05.2022 15:19
Det är en glad Marianne "Nanne" Andersson-Lindqvist, som berättar om sommarens olika evenemang. Hon är verksamhetsledare för Sibbo Ungdomsförbund Suffen, en paraplyorganisation för många lokala föreningar.
- Det mesta har legat nere under pandemin, det har varit lugnt och stilla, men nu börjar allt komma igång, äntligen.
De senaste åren har varit tuffa, utgifterna har löpt på som normalt men intäkterna har varit noll, men nu är man igång igen.
- Söndagen den 29 maj mellan klockan 10 och 14 blir det marknad på sandplanen vid Söderkulla skola på Lärdomsvägen. 
Söndagen den 29 maj mellan klockan 10 och 14 blir det marknad på sandplanen vid Söderkulla skola på Lärdomsvägen.
Traditionen med marknader i Suffens regi är lång, de första marknaderna ordnades i slutet av 1970-talet. Tidigare år har föreningen arrangerat marknaderna, en i Söderkulla och en i Nickby, efter sommaren. I år fick man grönt ljus av kommunen att ordna Söderkulla-marknaden redan på våren.
Nanne Andersson-Lindqvist har just nu bråda dagar när försäljare ringer och bokar marknadsplatser, intresset har varit rätt stort men flera får plats, berättar hon.
- Halva planen är såld, men man märker att många torgsäljare fortfarande är försiktiga. Många har också slutat helt och hållet.
Utbudet på marknaden är också traditionellt: livsmedel, matservering, kläder, godis och hantverk. En stor del är lokalt producerade produkter.
- Östersundom scouter står för buffén, så kaffesugen och hungrig behöver man inte gå från marknaden.
I höst, den 25 september, är det dags för marknaden i Nickby. Den är i allmänhet lite större, med fler försäljare och fler besökare.
Suffens sommardans vid Söderkulla gårds friluftsscen har ordnats sedan 1993. Endast de två senaste åren tvingades arrangörerna ställa in dansen. Men i sommar ska den bli av.
- Jag hoppas vi kommer att ha en bra orkester, att det kommer mycket människor och att vädret blir fint. Det är värdefullt att få komma ut och träffa människor efter att mest bara ha varit hemma i sin egen vänkrets.

ANDRA LÄSER