Älgflugorna är många men svåra att fånga

Det är mest hår och skägg som fastnar i ÖN:s älgflugsfälla när vi beger oss ut i skogen.

ETT "BRA" ÅR. Det finns speciellt mycket älgflugor den här hösten. Anders Albrecht säger att han efter en vandring i skogarna i Norike i Borgå hittade trettio älgflugor i sitt hår.

– Nej tack, jag fungerar hellre som observatör.

Intendenten på Naturhistoriska museet Luomus, Anders Albrecht, avböjer den framsträckta rullen med isoleringstejp, så jag får fortsätta som ensam testperson. En av tidningen Östnylands medarbetare hade på Facebook hittat en bild på en, som vi tyckte, väldigt påhittig älgflugsfälla. Genom att man fäster ett någorlunda tajt halsband av isoleringstejp runt halsen, med limsidan utåt, kan man hindra att älgflugorna som landar på rocken tar sig in innanför kragen. Enligt Facebookbilden fungerar fällan alldeles utmärkt, drygt tio älgflugor har hamnat i klistret. Nu var uppgiften att se om vi har lika god tur.

Bilen står parkerad några kilometer från gränsen till Borgå invid Spjutsundsvägen och vi beger oss in i skogen. En svampplockare vi möter på stigen tittar intresserat på älgflugsfällan och konstaterar att vi kommit till rätt ställe för att testa den.

DÄR SATT DEN! En älgfluga fastnade ordentligt på tejpfällan.

Albrecht påpekar att insekterna vi letar efter är mest aktiva på eftermiddagen. Men då det fortfarande är ganska varmt ute torde det vara möjligt att råka på dem lite när som helst under dagen. Överlag har älgflugorna en bra säsong i år men de lokala variationerna är stora. I regel går förekomsten av älgar och älgflugor hand i hand.

– Jag var nyligen ute i skogarna i Norike utanför Borgå. Där fanns det älgflugor i sådana mängder att jag aldrig sett något liknande. När jag kammade håret efteråt hittade jag inte mindre än trettio älgflugor, säger Albrecht.

Då får han syn på en älgfluga som landat på min rockrygg är på väg uppåt. Han berättar vad han ser.

– Nu har den kommit fram till limmet... Men den fortsätter inte uppåt utan tar av åt höger. Den fortsätter längs med limkanten, det här verkar vara en slug rackare... Nu gav den upp och vänder om neråt igen. Och nu flög den i väg.

Ett ödesdigert misstag

Som namnet antyder är älgflugans värddjur älgar eller andra hjortdjur, det är av misstag som den i bland landar på svamp- och bärplockare. Att ta fel på värddjuret kan besegla älgflugans öde.

– Älgflugan letar efter håriga områden där den landar. Om den inte hittar något pälsaktigt ställe kan den flyga i väg igen. Men ifall den lyckas krypa fram till en människas hår eller andra håriga partier så sliter den av sig sina vingar och smakar om blodet duger. Och det duger ju inte, så i det ögonblicket är älgflugan förlorad. Den kan inte längre flyga i väg efter ett nytt värddjur, men tråkigt nog för människan kan den göra nya provsmakningar.

Plötsligt blir det väldigt spännande – en älgfluga landar mitt i limmet på min tejpkrage.

– Tydligen verkar tejpen fungera, konstaterar Albrecht.

Men han tar ut glädjen i förtid.

Älgflugan lyckas slita sig fri och försvinner i skogen. Hittills har fällan kammat noll trots att det finns en hel del älgflugor i farten. Fotografen får med rätt så täta mellanrum dra bort älgflugor från sitt hår.

– Det är märkligt men älgflugor, om en grupp människor rör sig i skogen verkar älgflugorna alltid välja någon till favorit. En del anser att älgflugorna attraheras av vissa färger men mina egna iakttagelser antyder att det inte är så. Det är ingen skillnad om man är klädd i blått, rött, vitt eller något annat, säger Albrecht.

Tejpen runt halsen börjar nypa i skägget och rycka i nackhåret när vi går över stenar och rötter. Men glädjande nog rapporterar fotografen att en älgfluga verkar ha fastnat på allvar i nacken.

Året runt med älgflugan

Den här tiden på året letar älgflugshonorna efter älgar eller andra hjortdjur, men i bland landar de av misstag på en människa.

När de tagit sig ner i pälsen sliter de av sig vingarna och gräver ner sig i älgens hud. Där suger den blod och föder larver.

Larverna förpuppas och hänger kvar i älgens päls. Under vintern faller de av lite här och där och begravs i snön. Flest puppor skalas av på platser där älgen lägger sig ner för att vila.

Pupporna ligger kvar på marken fram till högsommaren då nya älgflugor kryper ut ur dem.

Albrecht påminner om att såväl älgflugor som myggor och flera andra insekter använder sig av koldioxiden i värddjurens utandningsluft för att hitta rätt.

– Men också en del andra ämnen än koldioxid lockar insekterna och det finns olika typer av fällor på marknaden som med diverse luktämnen försöker locka insekterna till sig. Problemet med dem alla är att de ju bra fungerar i en ungefär en meter bred sektor i den riktning vinden låter blåsa. I alla andra riktningar är de värdelösa.

För riktigt känsliga personer finns det heldräkter mot älgflugor som man kan dra på sig när man tar sig ut i skogen.

– För min egen del skulle det inte vara värt besväret, men en del människor blir mer hysteriska av myggor och älgflugor än andra. Och vi ska minnas att det faktiskt finns folk som får stora och ömma bulor av älgflugsbett, men de är i minoritet. De flesta människor får inga andra besvär av älgflugorna än att de kan upplevas vara obehagliga.

Vi har återvänt till bilen och granskar fällans saldo, den ena älgflugan sitter fortfarande kvar.

– Så man kan säga att fällan fungerar till hundra procent, säger Albrecht lite ironiskt.

Problemet nu efter skogsvandringen är att tejpen sitter fast ordentligt i både skägg och hår likt ett stort plåster, och att avlägsna den känns också som att dra loss ett sådant.

Så slutomdömet lyder att fällan verkar fungera, i alla fall i en viss utsträckning. Men likt heldräkten som Albrecht tidigare nämnde så är den åtminstone för de flesta människor inte värd besväret.