Se upp i trafiken: Ytterst dåligt väglag i Nyland i dag

På torsdagen gäller det att se upp i trafiken. Meteorologiska institutet varnar för ytterst dåligt väglag i Nyland och landets östra delar. Mot kvällen blir det uppehåll, men solstrålar är det ont om.

Det faller rikligt med nederbörd i södra och östra Finland på torsdagen. Så här såg det ut i Vanda på tisdagen, och också på torsdagen varnas det för mycket farligt väglag.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
19.01.2023 11:31
Januari fortsätter visa upp ett grått och blött ansikte.
Meteorologiska institutet varnar för farligt väglag i Nyland och landets östra delar på grund av tätt snöfall på torsdagen. 
Jourhavande meteorologen Ilkka Alanko vid vädertjänsten Foreca säger att nederbörden faller från en linje mellan Lojo och Tammerfors österut. I Egentliga Finland, västra Finland och norr är det mer uppehållsväder.
I Helsingfors slaskar det på, men temperaturen hålls kring nollstrecket och Alanko tror inte nederbörden går över i regn.
Öster om Helsingfors är snöfallet rikligt, medan det längre österut är mildare och kan regna eller slaska.
Alanko uppskattar att det kan komma 5–10 centimeter nederbörd under dagen.
Mot eftermiddagen och kvällen upphör snöfallet. På fredagen ser det ut att bli lätt köld och uppehållsväder i hela landet. Vid den nyländska och västra kusten kan det vara kring noll grader. 
Dessvärre är det väl optimistiskt att hoppas på sol.
– I västra Finland kan molntäcket spricka upp men annars är det rätt molnigt, säger Alanko.

ANDRA LÄSER