Julens budskap klingar a cappella i Sibbo

Glädjen över att göra gott ligger som grund för a cappella-gruppen FourByFours satsning inför jul. Det blir två välgörenhetskonserter på jultema varav en sjungs i Sibbo kyrka i helgen.

JULKONSERT. A cappella-gruppen FourByFour förbereder sig för konsertdebut. På söndag sjunger de i Sibbo kyrka för ett gott ändamål.
30.11.2018 19:41 UPPDATERAD 30.11.2018 12:21
FourByFour består av åtta erfararna sångare som för första gången sjöng tillsammans på en självständighetsdagsfest i fjol. Glädjen i det gemensamma musicerandet var så påtaglig att man med detsamma bestämde sig för att sjunga mera tillsammans.
– Vi har mötts tidigare i sångens tecken, i olika sammanhang och i olika körer, men det här kändes superbt, säger Sibbobon Nina Nyberg, bekant bland annat från Lady Shave, Sibbo Vokalensemble och Sibbobaserade ensemblen Duacapella.
För Nyberg är cappella-gruppen också något av en familjehobby: maken Niklas Nyberg, dottern Hanna Nybergh-Segerstråle och dotterns man Martin Segerstråle sjunger med. Gruppens resterande fyra sångare är Nina Aremo, Heidi Rytkönen, Joakim Haldin och Kim Lang, och under det senaste året har sångarna svetsats samman till ett välklingande gäng.

Vill göra gott

– Idén att göra en julkonsert tillsammans föddes tidigt, och rätt fort bestämde vi oss också för att det skulle bli en välgörenhetskonsert. Det känns bra att kunna göra något gott för andra människor i den här allt hårdare världen vi lever i, säger Nina Nyberg.

Jul med FourByFour

Välgörenhetskonsert med a cappella-gruppen FourByFour i Sibbo kyrka söndagen den 2 december klockan 19.
Gruppen består av sopranerna Nina Aremo och Hanna Nybergh-Segerstråle, altarna Nina Nyberg och Heidi Rytkönen, tenorerna Joakim Haldin och Martin Segerstråle samt basarna Kim Lang och Niklas Nyberg.
Julkonserten ges också i Tyska kyrkan i Helsingfors söndagen den 9 december klockan 18.
Programbladet kostar 15 euro.
Nyberg och hennes sångarvänner upplever att det finns en beställning på immateriella upplevelser, och deras mål är att sprida medmänsklighet genom sången.
Så går också intäkterna från konserten oavkortat till välgörenhet: Biljettpengarna från konserten i Sibbo kyrka går till Annorlunda gåva-insamlingen medan tanzaniska barns skolgång är målet för a cappella-gruppens andra konsert som sjungs i Tyska kyrkan i Helsingfors.

Varierad repertoar

Repertoaren för konserten, som går under namnet Jul med FourByFour, är mångsidig och sträcker sig från det traditionella till det mera sällan framförda, från renässansen till vår tid. Bland annat får publiken höra Koppången och The world for christmas.
Det känns bra att kunna göra något gott för andra människor i den här allt hårdare världen vi lever i.
– Varierat blir det, men fokus ligger på lugna jullåtar. Styckena har vi valt ut ganska långt enligt vad gruppens medlemmar vill sjunga, säger Nina Nyberg.
Martin Segerstråle har fått axla rollen som gruppens inofficiella ledare och han har sytt ihop helheten som sjungs på svenska, engelska och latin. Hela konserten görs utan ackompanjemang och utan teknik: Det är de åtta människorösterna som tillsammans skapar vacker musik.
– Två stycken gör vi i grupper om fyra. Manskvartetten sjunger Det är en ros utsprungen och kvinnokvartetten sjunger Hiljainen joululaulu, säger Nina Nyberg.
I det här skedet är det öppet om medlemmarna i FourByFour kommer att fortsätta musicera tillsammans. Eventuellt blir det nya konserter i projektkörens form.

ANDRA LÄSER