Ådalens IF starkast i östnyländskt derby

Precisionsskott. Trots en väl samlad ÅIF-mur lyckas Andreas Hietala reducera till 3 – 4. Bild: Benny Liljendahl

Säsongens första derby i innebandys division ett mellan Lovisa Tor och Ådalens IF slutade med seger för Sibbolaget. Ett bra försvarsspel och väl utnyttjade målchanser gjorde att ÅIF vann med siffrorna 4 – 5 och knep tre värdefulla poäng.

Glada miner. Peik Salminen som förlorare och segraren Sebastian Freudenthal på pressträffen. Bild: Benny Liljendahl

– En välbehövlig seger för oss, menar Ådalens tränare Sebastian Freudenthal. Det kändes riktigt bra i kväll. Enda minuset är att vi tog alldeles för många utvisningar. Men kanske killarna var överladdade.

Gästerna från Sibbo fick en smakstart på matchen med ledningsmål redan i den andra spelminuten genom Atte Huovinen. Lite senare hade ÅIF ett gyllene tillfälle att utöka ledningen när Tor åkte på en dubbelutvisning, men Lovisa lyckades greja två jobbiga minuter i numerärt underläge. Andra perioden blev händelserik och bjöd på fyra mål, två för vartdera laget. När 33.17 hade spelats och med ställningen 2–3, fick ÅIF:s Atte Huovinen fem minuters utvisning efter våldsamt spel mot Jimmy Sved. Tor fick alltså tillfälle att vända matchen till sin fördel, men lagets agerande i numerärt överläge var håglöst och idéfattigt. Inte en enda rejäl målchans skapades och siffrorna inför den sista perioden var 2 – 3. Sibbos målspottare Tuomas Liukolampi satte 2–4 när matchklockan visade 43.12 och trots idoga försök lyckades Tor aldrig komma i kapp. Visserligen gjorde Jesse Tolvanen 4 – 5 med knappt två minuter kvar att spela, men det blev också matchens slutresultat.

Bra kämpat. Tors Jesse Tolvanen gjorde ett mål, men det var Ådalens IF som fick fira segern. Bild: Benny Liljendahl

Tränaren tar ansvar för förlusten

Till gästernas bästa spelare valdes målvakten Arttu Puska. Han är förstås nöjd med trepoängaren och menar att det var ett typiskt derby med mycket kamp och högt tempo.

– Vi hade ett bra försvarsspel i dag och dessutom kanske bollen ibland studsade vår väg, säger Puska direkt efter matchen.

Ådalens IF steget före. Jan Qvickström-Helling tar sig förbi Nicolas Malmberg. Bild: Benny Liljendahl

Lovisaspelaren Jesse Tolvanen är av förklarliga skäl inte lika nöjd med kvällen. Han tycker att Tor inte alls fick fason på spelet.

– Vi borde absolut ha gjort fler mål på våra numerära överlägen. Varför det inte lyckades kan jag tyvärr inte ge något svar på.

Jag lyckades inte få i gång killarna och ansvaret är mitt.

Tors tränare Peik Salminen konstaterar på pressträffen att Ådalen var det bättre laget denna lördag. Han tar dessutom fullt ansvar för att Lovisa åkte på säsongens femte förlust.

– Jag lyckades inte få i gång killarna och ansvaret är mitt, säger Salminen. Som tränare är det min uppgift att plocka fram det bästa ur laget. Det klarade jag inte av i dag.

Endast 269 personer följde lokalderbyt på plats i Lovisa idrottshall. Ådalens IF spelar sin nästa match i Helsingfors mot M-team onsdagen den 12 december. Lördag 15.12 klockan 16.00 tar laget emot Nurmon Jymy i Ingman Arena. Tor möter på lördag 8 december seriens nykomling och överraskning Rangers i Kyrkslätt.

Målgörare Tor: Jimmy Sved, Jere Jokinen, Andreas Hietala och Jesse Tolvanen.

Räddningar Niko Nordström: 14.

ÅIF: Atte Huovinen, Markus Mitikka, Oliver Sillanpää, Tuomas Liukolampi och Jussi Mäkinen.

Räddningar Arttu Puska: 20.

Mer läsning