Ada och Glada tillbaka i Lovisa

HAR VANAN INNE. Aava Merikanto och Lilja Lehto som spelar Ada och Glada i filmer gör sig beredda innan tagning. Bild: Erika Lindström

Färgglada hus och kulisser står längs gränden där inspelningen äger rum. Till och med himlen är med på noterna med sin klarblåa färg. Det är Ada och Gladas värld som igen har byggts upp i Lovisa.

– Tystnad, tagning!

Det blir knäpptyst bland åskådarna och en gammal folkare rullar fram. Kamerorna följer med då Minna Pinna, som spelas av Jenni Kokander, stiger ut ur bilen och öppnar sidodörren. Ut stiger gråklädda barn under Minna Pinnas ilskna befallningar.

– Inget stoj! lyder kommandot.

Barnen går med sänkta huvuden efter Minna Pinna som öppnar grindarna till barnhemmet.

– Vilken trygg och säker lekplats, säger hon om den lilla tomma sandplanen utanför huset.

Tredje filmen

Än en gång har Lovisa förvandlas till staden Kattmynta där Ada och Gladas äventyr utspelar sig. I den här filmen öppnas ett barnhem i närheten av Ada och Gladas hus på Rosengränd. En pojke rymmer från barnhemmet och berättar om den hemskt stränga föreståndaren Minna Pinna. Flickorna börjar genast planera hur de ska få barnhemmet att bli en glad plats igen.

Filmen kommer att heta Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen, på svenska Ada, Glada och den hemlighetsfulla främlingen. Den baserar sig på Marjatta Kurenniemis barnbok Onneli, Anneli ja orpolapset. De tidigare filmerna har varit mycket populära och har setts av över 400 000 personer.

Den här filmen beräknas bli den sista i serien om Ada och Glada. I januari nästa år kommer filmen att ha premiär.

Inget lämnas åt slumpen

Under inspelningen tänker man på allt. Man är bland annat mycket noga med vilka reflektioner som kommer att synas i bilens rutor. Vänligt men bestämt schasas personer som står på fel ställe i väg så att de inte ska synas i scenen. Även sladdar och väskor som syns i bilden städas snabbt undan. Ingenting lämnas åt slumpen.

Mellan tagningarna är det liv och rörelse. Skådespelarnas hår ska rättas till, nästan förgäves i den starka vinden. Linser till kamerorna byts ut, filmvinklar ändras och skådespelare byter plats.

Efter att ha filmat barnhemsbarnens ankomst är det dags för Ada och Gladas entré. Samma scen ska filmas, men nu med fokus på deras reaktioner. Aava Merikanto och Lilja Lehto som spelar Ada och Glada pratar glatt med varandra innan tagningen. Det syns att det inte är första gången de står framför kameran. Scenen behöver man inte ta om många gånger förrän den sitter och det blir dags för lunchpaus, till filmteamets glädje.

– Ljusteamet drog sig tillbaka för att sova under lunchpausen, skriv det! hojtar en ljustekniker.