Evenemangen flyttar till ny webbtjänst – Kulturforum tar över efter Evenemax

Den populära evenemangskalendern Evenemax har upphört att existera. Alla svenskspråkiga jippon, kurser, läger och föreläsningar samlas nu i den nya webbtjänsten Kulturforum.fi.

FULLT UPP. Det har varit bråda dagar för verksamhetsledaren Sebastian Weckman, grafikern Fredrik Enges och redaktören Karl Norrbom vid Luckan med nya webbtjänsten Kulturforum.fi. Nu ska sajten fungera och står redo att ta emot nya kulturprofiler och evenemang.
Petra Miettinen
15.02.2020 14:30
Tidningshuset KSF Media och Luckan samarbetar från den 15 februari kring en ny evenemangskalender, Kulturforum.fi. På webbsajten kan aktörer, arrangörer, föreningar och klubbar mata in kommande evenemang som samlas på ett och samma ställe, lätt tillgängliga för konsumenterna. Samtidigt kan man välja att få med puffen i någon av tidningskoncernens tidningar Hufvudstadsbladet, Västra Nyland eller Östnyland.
– Den största skillnaden för dem som är vana vid att använda webbsidan evenemax.fi är att de nu måste gå till sidan kulturforum.fi i stället. Där ska kulturprofiler, alltså sådana som ordnar evenemang, registrera sig innan de kan mata in nya uppgifter, men det är väldigt enkelt, förklarar redaktör Karl Norrbom på Luckan.
Den största skillnaden för dem som är vana vid att använda webbsidan evenemax.fi är att de nu måste gå till sidan kulturforum.fi i stället.
Luckan delar in den nya webbtjänstens användare i två kategorier, dels konsumenter som söker information om kommande svenskspråkiga program, dels arrangörer som vill informera om sina programpunkter. Sidan Kulturforum är öppen för alla, man behöver inte registrera sig för att kolla in utbudet av kurser, filmer, museer, klubbar, språkkaféer eller föreställningar. Men den som vill mata in uppgifter om ett evenemang måste först skapa sig en egen profil, vilket i princip bara kräver en e-postadress och ett lösenord som man själv väljer.
– Sedan vi stängde Evenemax i onsdags har antalet registrerade användare rasslat in i snabb takt, nu har många kulturprofiler hittat till sajten, varav ett par hundra sådana som regelbundet ordnar program, berättar Norrbom om läget i slutet av förra veckan.
Sedan vi stängde Evenemax i onsdags har antalet registrerade användare rasslat in i snabb takt.
Den nya webbtjänsten använder ny teknik och en mera överskådlig layout än den gamla, allt för att den ska vara så lätt att använda som möjligt.
– Arrangörer får ladda upp en bild och skriva in sitt evenemang i ett formulär, där ska framgå vad det handlar om, var och när det sker och för vilken målgrupp det är planerat. Om det serveras alkohol bör tillställningen markeras med K18. Vi går kontinuerligt igenom inmatade evenemang och stryker sådana som inte följer reglerna. Om händelsen ska med i tidningen måste den texten begränsas till 160 tecken, precis som tidigare, säger Norrbom.
Arrangörer får ladda upp en bild och skriva in sitt evenemang i ett formulär, där ska framgå vad det handlar om, var och när det sker och för vilken målgrupp det är planerat.
Tanken är att nya Kulturforum ska bli en tjänst där alla och envar ska kunna titta in för att se vad som sker på svenska i Finland. Man kan söka på ort, datum, målgrupp eller kategori, där man kan välja bland filmer, teater, utställningar, sport och evenemang. På sajten finns aktiviteter från hela Svenskfinland.
– Man kan söka på orter som Karis eller Grankulla, men än så länge kan man inte göra sökningar på stadsdelsnivå. Vill man veta vad som händer på Drumsö kan man ända söka på ett valfritt ord. Vi jobbar ständigt med att utveckla webbtjänsten, lovar Karl Norrbom.

Kulturforum.fi är ett samarbete mellan Luckan och KSF Medias tidningar HBL, Östnyland och Västra Nyland. Händelsekalendern publiceras precis som tidigare i dessa tidningar, men redigeras numera av Luckans personal.

ANDRA LÄSER