Vinnaren i Lovisabakelse-tävlingen är vald – läs receptet och prova själv

Det var Arla Aaltonen som kammade hem vinsten. Hennes bakelse beskrevs som fantastisk och fräsch till smaken.

Den vinnande bakelsen.
Finalen i Lovisabakelse-tävlingen ägde rum på lördagen i Lovisa stads museum. Juryn berömde Arla Aaltonens bakelse för den goda smaken, för att hon hade tagit den historiska dimensionen i beaktande och för att bakelsen är lätt att baka både hemma och på kaféer.
De övriga finalisterna var Kirsikka Hoppula och Roberta Roo. Finaljuryn bestod av grafikern och satirikern Kasper Strömman, företagaren bakom Café Favorit, Irene Kalk, och Nina Ek från föreningen Lovisa Företagare.
Finalisterna i Lovisabakelse-tävlingen.
Juryn smakade på de tre finalbakelserna i över en timme.
– Vinnarbakelsen är kanske lite anspråkslös till utseendet men bjuder på en härlig explosion av smaker. Påminner således kanske lite om Lovisa stad, säger Kasper Strömman i ett pressmeddelande.
I vinnarbakelsen står de europeiska smakerna av likör, mandelmassa och citron i kontrast med garnityren gjord på grädde och crème fraiche, beskriver man i pressmeddelandet. Arla Aaltonen har låtit sig inspireras av ingredienser som fanns att hitta i 1700-talets Lovisa.

Lovisabakelsens recept

Ingredienser:
100 g smör.
2 ägg.
1 dl fint socker.
4 dl mandelmjöl.
1,5 tsk bakpulver/glutenfritt vid behov.
100 g mandelmassa.
50 g mandelflarn.
Rivet skal av en ekologiskt odlad citron.
Saften av en ekologiskt odlad citron.
1 msk citruslikör/några droppar bittermandelolja.
Syrlig plommonsylt (helst hemmagjord) eller till exempel krusbärssylt.
Garnityr:
2 dl vispgrädde.
½ dl crème fraiche.
50 g mandelflarn, lättrostade på torr panna.
Smält smöret och riv mandelmassan grovt och citronskalet fint. Blanda ihop alla ingredienser – med undantag av plommonsylten.
Dela smeten i bakelseformer och sätt en sked sylt i mitten av varje bakelse. Grädda i 180° C cirka 15 minuter.
Låt bakelserna vila över natten i svalt. Garnera bakelserna följande dag med vispad grädde med en smula crème fraiche och dekorera bakelserna slutligen med mandelflarn rostade lätt på torr panna.
Enligt kultur- och turismkoordinator Nina Wiklund kommer det att bjudas på Lovisabakelse på torget under Lovisadagen den 25 augusti.
Lokala kaféer har också meddelat sitt intresse att lägga bakelsen till sitt sortiment och receptet är tillgängligt för alla. Det ordnas också en kort kurs i medborgarinstitutet i början av hösten där man får baka bakelsen tillsammans med Arla Aaltonen och höra historien om hur bakelsen kom till.