Helén Kurri: Å ena sidan, å andra sidan – SFP:s svåra val

Frågan är hur SFP gör störst nytta, i regeringen eller i opposition? Det är minsann ingen enkel sits partiet har nu.

Svenska riksdagsgruppen träffade pressen i en lunch i Borgå i höstas. Här Mikaela Nylander och Eva Biaudet, varav den sistnämnda varit tydlig med att hon inte vill se SFP i en regering tillsammans med Sannfinländarna.
LedareHelen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
04.05.2023 16:03 UPPDATERAD 05.05.2023 08:33
Våren 2015 gick SFP i opposition för första gången på 36 år. Är det dags igen? Då fick partiet kalla handen av Centerns Juha Sipilä trots ett mycket bra valresultat. Nu är upplägget annorlunda. SFP har bjudits till, och tackat ja, till regeringsförhandlingarna som pågår just nu i Ständerhuset.  
Den nya regeringen väntas vara klar i början av juni, och det ser ut som Finland får en mycket högerprofilerad regering. Samlingspartiets Petteri Orpo håller i taktpinnen och försöker hitta ett samförstånd med Sannfinländarna, SFP och Kristdemokraterna.
Att det är högt till taket och brett mellan väggarna i SFP är allmänt känt, men frågan är när väggarna och taket kommer emot. SFP:s vilja att över huvud taget föra förhandlingar om ett potentiellt regeringssamarbete med bland andra Sannfinländarna väcker motvilja hos många av partiets trogna väljare. De oroliga kräver att ledningen inte tummar på partiets grundvärderingar om ett tvåspråkigt och frisinnat Finland som är öppet och tolerant och där individens frihet, men också ansvar, är i centrum. (SFP:s motivering till att bli partimedlem.)

ANDRA LÄSER