Wilson gjorde vapen till en allemansrätt

Kraftiga skjutvapen som kan tillverkas hemma är numera verklighet.

03.08.2018 08:00
För drygt två månader sedan inträffade något som sannolikt gått de flesta förbi, men som kan ha konsekvenser oberoende av var man läser den här tidningen. Det var då som Justitiedepartementet i USA i all tysthet, och av allt att döma överraskande, gav med sig i den rättegång där en viss Cody Wilson hade bestämt sig för att kämpa emot myndigheterna. Beslutet må ha blivit fattat i USA, men konsekvenserna känner inga gränser.
För den som inte känner igen Cody Wilson kan hans verksamhet och ideologiska världsbild komma som en chock. Wilson är en extremist i fråga om rätten att bära vapen, också enligt amerikansk standard. För fem år sedan blev han världskändis när han publicerade en video där han själv stod i huvudrollen. I handen hade han världens första vapen som tillverkats hemma med en 3d-skrivare. Han skrattade lättat när pistolen, som döptes till Liberator, inte exploderade i hans hand.
Det var fem år sedan, och pistolen ledde till att han grundade den icke-vinstdrivande organisationen Defense Distributed vars syfte är att propagera för var mans rätt att tillverka sina egna vapen i det egna hemmet.
Det är här rättegången i USA kommer in i bilden. Wilson har jobbat hårt med att ladda upp ritningar på allt från Liberator till semiautomatiska vapen som AR-15 – ett gevär vars automatversion används flitigt i militära kretsar. Budet var att verksamheten var olaglig, och att Wilson kunde se framemot ett hårt straff. Men han hittade kunniga jurister och kämpade emot. Och vann. Argumentet som krossade de federala myndigheternas rättsprocess var rätten till yttrandefrihet, eftersom vapenritningarna inte är mer än ettor och nollor.
Beslutet hävdes tillfälligt den här veckan, och det är oklart vad som händer såväl juridiskt som konkret. Wilson har offentligt gått ut med att han laddar upp alla ritningar han har och sedan kallar på sina paramilitära vänner för att skydda servrarna om verksamheten förbjuds. Planen är att skjuta alla som försöker ta sig in i en sorts last stand som han redan skaffat en flagga för. Den är prydd av blodstänk och en sabel.
Om domstolsbeslutet däremot håller är resultatet att vem som helst hittar ett urval av vapenritningar som tillåter egentillverkade vapen i den egna källaren. Ritningarna fungerar på såväl 3d-skrivare som digitala metallfräsar.
Defense Distributed säljer också sina egna fräsar så att användarna kan tillverka vapen av metall – vapen som inte kan spåras och som är avsevärt farligare än plastpistolen som Cody Wilson skapade. Det slutar inte där. De har anställt personal för att göra ytterst detaljerade ritningar av så många vapen som möjligt. Nästa steg är att komma åt militärens vapenspecifikationer, något som lyckas bara om man har ett officiellt bibliotek. Cody Wilson är i full färd med att starta ett.
Wilson pekar på att världen inte längre är som förut. Frågan är hur en ensam ung man i ett land tusentals kilometer från Finland påverkar lagstiftningen här. Och hur polis och lagstiftare ställer sig till de hot som ritningarna för med sig.
Risken för övertramp och begränsningar är överhängande, som program som installeras i 3d-skrivare för att begränsa vad man får skriva ut. Eller vilka sajter man får besöka, och vad man får ladda ner. Det är något som redan ägt rum i Finland, där vi har ovanligt strikta lagar mot nätpiratism – lagar som lett till att privatföretag lätt får tillgång till personuppgifter som tidigare var dolda bakom en strikt domstolsprocess. De så kallade utpressningsbreven som figurerat också i östra Nyland är bara ett exempel.
Dilemmat med Cody Wilson är inte bara risken med galningar som tillverkar kraftiga vapen i källaren. Risken för ytterligare begränsningar av internet är också överhängande.