Sista chansen, annars är det slut med lucia

Ska en över sjuttio år lång tradition nu gå i graven? Det ser illa ut, trots att anmälningstiden redan  förlängts en gång finns det endast en kandidat som vill bli Östnylands lucia i år. Nu är sista chansen att rädda traditionen – kandidater kan anmälas ännu nästa onsdag.

Luciapappa Kent Lang från Borgåbygdens ungdomsförbund uppmanar alla som skulle vilja vara lucia med tvekat att anmäla sig att nu göra slag i saken. Annars finns risken att luciatraditionen går i graven.
Jannika Lindénjannika.linden@ostnyland.fi
09.11.2022 09:29
Kent Lang har varit luciapappa sedan 2009 och har hunnit skjutsa, stöda och finnas till för omkring 35 lucior och tärnor genom åren. Just nu ser det dystert ut för en fortsättning på både hans värv och för luciatraditionen i Östnyland – när tiden för att nominera luciakandidater gått ut två gånger finns det bara en anmäld kandidat.
– Nu är det absolut sista chansen för den som funderat på att kanske ställa upp att anmäla sig. Om vi inte har luciakandidater så blir det ingen lucia i år, säger Lang. 
Man kan anmäla sig fram till nästa veckas onsdag, 16 november.
Kent Lang hade hoppats och trott att luciatraditionen och luciauppdraget skulle locka många efter två lugnare år. 2020 utsågs ingen lucia för Östnyland på grund av coronapandemin, och 2021 ordnades lucia, men begränsat.

Så här nominerar du en kandidat

Nomineringstiden pågår till och med 16 november.
Nomineringar kan lämnas in direkt till Borgåbygdens Ungdomsförbunds kansli på Tingsgårdsvägen 4 B eller per mejl till buffenrf@gmail.com.
Det går också bra att nominera sig själv eller någon annan, som gett sitt samtycke, direkt till någon av jurymedlemmarna: Ullrike Hjelt-Hansson 050-68811, Åsa Liitiäinen 040-5802780, Helén Kurri 040-5063977, Mikael Crawford 040-8691117, Kent Lang 040-3235074.
– Då hade luciatrion 52 framträdanden. Det är ungefär hälften mot normala år. Jag hade trott att de unga skulle vara ivriga nu när det igen börjar vara fart på samhället, säger Lang. 
Antalet intresserade luciakandidater har minskat med åren och luciajuryn har också tidigare år förlängt ansökningstiden för att alla ska hinna anmäla sig. 

Hinner ännu

Vad bristen på intresse, om det nu är det som det är fråga om, beror på går inte att säga med säkerhet.
– Viljan att hjälpa finns nog kvar. Och ingen har ännu ångrat att de varit med.
– Kraven på de som studerar i gymnasiet är otroligt höga i dag och det kan hända att många inte tycker att de orkar med något annat. Ändå är de bara tio dagar borta från skolan, funderar Lang.
Kent Lang vill uppmuntra den som eventuellt tvekar att ställa upp att nu göra slag i saken – om man sedan studerar på andra stadiet eller jobbar.
– Jag skulle vilja föra fram att det är roligt att vara med i luciatrion. 
Kent lang har stött, skjutsat och funnits till för luciatrion sedan 2009. I fjol var det Selma Lepistö som var lucia. Från vänster Miranda Andersin, Tindra Karlsson, luciapappa Kent Lang, Selma Lepistö och Frida-Karin Andersson.
Det är ingen tävling, det handlar inte om det. Luciatraditionen är mycket uppskattad och för många betyder lucia ljus, tröst och väntan inför julen. 
– Jag uppmanar nu till att våga ta steget och anmäla sig. Och lucia behöver inte vara sexton år och gå i gymnasiet, det är inget som hindrar att en skönsjungande 35-åring ställer upp, säger Kent Lang. 
Den enda regeln är att den som ställer upp ska vara minst 16 år gammal.
Kent Lang och resten av luciajuryn har sett fram emot det här året, när livet så gott som normaliserats efter pandemin. Nu hoppas de att Östnyland har en lucia i år också.
I juryn sitter förutom Kent Lang Aktiastiftelsens ordförande Ullrike Hjelt-Hansson, Åsa Liitiäinen från Borgånejdens ungdomsförbund, chefredaktör Mikael Crawford på Yle Östnyland och chefredaktör Helén Kurri på tidningen Östnyland. Se faktaruta för kontaktuppgifter.

ANDRA LÄSER