Åbogäng gör krogshow i Borgå

Åbolands Kammarkör, eller ÅK som kören numera kallar sig eftersom man inte längre är en regelrätt kammarkör, gästar Borgå i oktober med en fartfylld krogshow.

Kammarkör på nattklubb? Det är inte en kombination man råkar på alla dagar. För projektkören Åbolands Kammarkör, ÅK, är krogen däremot ett bekant forum – kören förstärkt med ett band har redan gjort tretton fartfyllda nattklubbshower på rubriken ÅK Goes Manhattan Transfer.

Urpremiär hade showen för cirka två år sedan i Åbo och sedan dess har ÅK gästat Åboland, Österbotten och Nyland med sitt svängiga musikuppträdande. Den 1 oktober står Borgå och restaurang La Fiesta i tur.

– Vi ser verkligen fram emot att komma till Östnyland, säger körens ordförande Stina Åkerberg. Det är absolut ingen körkonsert, vi gör en show.

Musikalisk mix

ÅK är en projektkör som gärna gör varierande musikstilar: allt från sakralt till opera, musikal och rock har fått plats på körens repertoar. Det var dirigent Pia Kulla som lade fram idén om att bygga upp en show kring The Manhattan Transfer och deras typiska stilmix av jazz, rytmisk blues och populärmusik. Kulla fungerar också som konstnärlig ledare för projektet.

Med ÅK Goes Manhattan Transfer presenterar kören ett låtplock ur det New York-baserade bandets repertoar som tidsmässigt löper över fyra decennier. På programmet finns bland annat Birdland, Operator, Route 66 och Body and Soul.

– Med oss på scenen har vi femmannabandet The 52nd Street Band som leds av Tomas Lindroos, säger Stina Åkerberg.

Stämningen blir friare än vad i en vanlig konsertsal och den här musiken behöver det.

Fullt ös

Alla körmedlemmar sjunger i egna mikrofoner och för att få det hela att låta bra har man även knutit ljudteknikern Kim Engblom till projektet. En del av sångerna framförs helt eller delvis av mindre grupper ur kören och solisterna kommer också ur körens egna led.

Stina Åkerberg och resten av ÅK-gänget är glada över att också i Borgå kunna göra The Manhattan Transfer-låtarna på en krog.

– Stämningen blir friare än vad i en vanlig konsertsal och den här musiken behöver det.

FAKTA

ÅK Goes Manhattan Transfer

Åbolands Kammarkör ÅK:s gästspel på La Fiesta i Borgå lördagen den 1 oktober klockan 19.

Med sig har kören The 52ndStreet Band under ledning av Tomas Lindroos.

Dirigent och konstnärlig ledare för projektet är Pia Kulla.

Biljetter vid dörren 25 euro. Bokningar via biljetter@kammarkoren.net.

Mera information om ÅK hittas på www.kammarkoren.net.

ÅK har också ägnat sig åt andra projekt annat under "Manhattan-tiden" men trots tretton kritikerrosade krogshower i bagaget och en fjortonde på kommande är man inte klar med temat. Planer finns redan på en femtonde konsert i Salo ännu i höst.