Lovisa bjuder in till nyrenoverade rådhuset

Har du inte varit inne i rådhuset i Lovisa? Är du nyfiken på hur där ser ut? Torsdagen den 12 januari ordnas öppet hus i det nyrenoverade rådhuset.

Lovisa stad. Rådhuset.
09.01.2023 09:59 UPPDATERAD 09.01.2023 10:00
Rådhuset tar emot besökare på torsdag mellan klockan 14 och 18. Personal finns på plats för att presentera utrymmena och det bjuds också på kaffe med tilltugg.
– Lovisaborna är stolta över sitt vackra ljusröda rådhus. Samtidigt har många inte på länge, eller kanske aldrig sett sig omkring inomhus, så det vill vi gärna erbjuda möjlighet till, konstaterar förvaltningsdirektör ​Kristina Lönnfors i ett meddelande.
Rådhuset sanerades under fjolåret. Arbetet började i mars och i september var det klart. Inne i byggnaden har huvudaulan och trappan som leder till övre våningen restaurerats. I aulan på övre våningen har man tagit fram det ursprungliga plankgolvet. Belysningen har moderniserats bland annat i fullmäktigesalen. Som en del av fasadrenoveringen har yttertaket målats och ytterväggarna reparerats och målats. Rådhusets torn, balkong och många av byggnadens norra och östra fönster reparerades också. Samtidigt uppdaterades avloppsrör, vattenledningar, elledningar och datatekniska förbindelser.
Lovisa Rådhus har ritats av arkitekt Georg Theodor Chiewitz och det blev färdigt 1862. I huset finns idag bland annat stadskansliet, ekonomienheten, ICT-enheten, översättarna, HR och kommunikationen. Fullmäktigesalen används flitigt bland annat för representation och möten.

ANDRA LÄSER