I höst inför Citymarket gratis parkering

Susanna och Marko Kindstedt, som för en månad sedan tog över Citymarket i Borgå, utvecklar verksamheten i rask takt. De satsar på främst färskvaror och köttdisk och en nyhet är gratis parkering i källaren från och med slutet av september.

TRO PÅ FRAMTIDEN. Susanna och Marko Kindstedt satsar hårt på att utveckla Citymarket i centrum av Borgå.

– Jo tack, vi trivs utmärkt, vi har kommit hem nu, säger köpmannaduon, vars liv för tillfället är uppdelat på tre affärer och flytt från Lovisa till Borgå.

Kindsteds ansvarar fortfarande för två matbutiker i Lovisa men från och med augusti kan de koncentrera sig enbart på Borgåaffären medan nya krafter tar över i Lovisa.

Marko Kindstedt vill ändå inte tala om kaos, trots att arbetsdagarna blir onödigt långa.

– Tack vare personalen kan det här pusslet nog läggas.

Familjens tre barn, det yngsta elva och det äldsta femton år, är också till stor hjälp.

– Att få ny hemstad, nya kompisar och skola är förstås jobbigt men de två döttrarna och sonen kommer att klara det bra, vet mamma Susanna.

Nya vindar

Efter några veckor i Borgå har paret redan satt i gång med förändringar.

– Vi har städat upp i affären, tagit bort allt extra som stått på golvet och nu har kunderna lättare att röra sig bland hyllorna. Det ska vara raka linjer och symmetri.

Färskvarorna har fått större synlighet och eftersom Marko specialiserat sig just på den här biten vill han att Citymarket ska profilera sig på den. Mycket färskt, ekologiskt och lokalproducerat ska det bli.

– Köttdisken är också i behov av uppdatering. Vi går in för en gammaldags disk, där personalen skär upp det kunden vill ha och allt är dagsfärskt. Det som färdigpackats i fabrik finns förstås kvar, detta sortiment finns mitt emot köttdisken. Kunderna kan välja vad de vill ha.

Nya grönsaks- och brödhyllor ska Citymarket också få och kundernas önskemål tas på allvar.

Vissa förändringar syns redan nu, andra efter hand.

– Denna affärsplats mitt i centrum är perfekt och även om en ny Citymarketbutik i något skede byggs väster om ån, kommer Kesko inte att lämna den här lokalen.

Det är tryggt att se framåt och Marko konstaterar att familjen nu flyttat en sista gång. Det hoppas han åtminstone.

– Vi trivdes utmärkt i Lovisa, men Borgå är vår hemstad. Här vill vi stanna.

Egna ansvarsområden

Susanna och Marko träffades då de båda hade Citymarket som arbetsplats senast. Marko jobbade här i flera år och flyttade till Lovisa 2007. Medan Marko är specialist på färskvaror kan Susanna torrsidan bäst.

– Det är bra att vi fokuserar på olika saker så behöver vi inte gräla, skrattar de.

Att köpmannaparet helhjärtat går in för sin nya uppgift går inte att ta miste på och de gläder sig över det varma mottagandet i Borgå.

– Kom nu ihåg att påpeka att gratisparkeringen förverkligas först i höst, närmare bestämt den 27 september. Den dagen är den första då det räcker med parkeringsskiva. Uppsägningstiden för det nuvarande systemet är nämligen tre månader.

Exakt hur lång den tillåtna gratisparkeringstiden blir finns inte beslut om ännu.

– En timme är nog för lite så det blir minst en och en halv timme, fastslår Susanna.

ANDRA LÄSER