Aalto i form trots armélivets utmaningar

GODA FJOLÅRSMINNEN. Eljas Aalto och lokalrivalen Willem Kajander konkurrerade jämnt i SFIM i Borgå i fjol. Bild: Tommi Willberg

Sibbovargen Eljas Aaltos träningsår har inte precis varit lätt. Armévardagen med knepiga tidtabeller och inomhusluftsproblem ställde till det och tidvis kändes en god form som en avlägsen dröm. Men:– Det har gått helt över förväntningarna, säger Aalto som bland annat löpt nytt personbästa på 100 meter.

Det gångna året innehöll en stor, för många unga herridrottare bekant förändring för Eljas Aalto. Han ryckte in i armén efter tävlingssäsongen och fick vänja sig vid en annorlunda idrottarvardag.

– Det har varit ett annorlunda träningsår, säger Aalto.

I det här fallet betyder annorlunda krävande och frustrerande. Under vintermånaderna hade Aalto svårt att få träningen att stämma. De mögliga kasernbyggnaderna i Sandhamn orsakade hälsoproblem och Aalto kände sig trött mest hela tiden. Men med våren kom bättre tider.

– Det var tidvis desperat. Jag var sjuk och trött. Men på våren blev det bättre, jag reste på ett träningsläger i södern och kom i form, berättar Aalto.

På grund av beväringstjänsten har Aalto tävlat klart färre än exempelvis i fjol men trots det har han redan överraskat sig själv med topptider.

– Det har gått helt över förväntningarna, träningssäsongen var så svår. På 200 meter var jag nära en rekordtid (två gånger 21,51, sex hundradelar från personbästat) och på hundringen satte jag redan personbästa (10,92).

22-åringens mål är egentligen att bli 400-meterslöpare men det krävs tid att utvecklas på det fysiskt och psykiskt krävande banvarvet. Aalto skyndar långsamt.

– Det krävs tävlingar för att nå bättra tider. Jag förväntar mig att tiderna så småningom förbättras.

Tre medaljer i SFIM

Kanske redan i helgen då SFI-mästerskapen går av stapeln i Jakobstad. Aalto tävlar på 100, 200 och 400 meter och målet är att upprepa fjolårsbragden: att ta medalj på varje sträcka – i fjol blev det en av varje valör. Aaltos rekordtider ska vara i fara på de två kortare sträckorna, på banvarvet vill han förbättra sitt säsongsbästa (48,40) och komma närmare sin rekordtid (47,76).

Aalto har många mål att fylla innan armévardagen tar över igen. I Kalevaspelen är den regerande bronsmedaljören på 200 meter ute efter nya framgångar, han deltar i sina sista junior-FM och om det blir framgång där blir han uttagen till laget som deltar i Nordiska/Baltiska U23-mästerskapen.

– Och så hoppas jag säkra mig en plats i landslaget till Sverigekampen, säger Aalto vars säsongsavslutning blir stafett-FM som i år undantagsvis tävlas först i september.

– Vi har ett helt bra lag i Sibbo både i korta stafetten och på 4x400 meter.

Wedenberg i U18-EM, Kuivisto i Storbritannien

De östnyländska friidrottarna ställer upp med bred front i mästerskapen i 15-, 17- och seniorklasserna. I SFIM i Borgå i fjol duggade medaljerna tätt och samma förväntas i Jakobstad.

Två högklassiga bortfall är värt att notera – mest för att orsaken är positiv. Akilles 17-åriga sprinterlöfte Isac Wedenberg står över SFIM i och med att han tävlar i U18-EM i ungerska Győr. Wedenberg är med på 200 meter som han inomhus löpt på 22,05 och utomhus på 22,30. Statistiketta och favorit är tyska Daniel Regenfuss vars personbästa är stenhårda 21,12.

Regerande dubbelmästaren Sara Kuivisto är också borta då hon jagar EM-gränsen på 800 meter i Storbritannien. I slutet av juni löpte hon sitt personbästa i Slovakien. Tiden 2.03,31 är 0,81 sekunder från EM-kvalgränsen.

SFI-mästerskapen i friidrott i Jakobstad den 7-8 juli.

Mer läsning