En miljon euro och elevernas åsikter gör skillnad – nu blir skolmaten bättre

Skolmaten diskuteras ofta och kvaliteten ifrågasätts. Med en miljon euro extra till skolmaten hoppas eleverna att maten faktiskt blir godare och mer mångsidig.

Eleverna har åsikter om skolmaten. Från vänster Casper Sandström, Alex Almgren och Maxime Habiyakare.
30.01.2023 15:48 UPPDATERAD 30.01.2023 17:55
Strax före årsskiftet beslutade stadsfullmäktige i Borgå att lägga en miljon euro extra i budgeten för att göra skolmaten bättre. Det är en viktig sak för stadens elever, som äntligen får den förbättring som de har önskat en lång tid.
Det är viktigt att äta en bra lunch så att eleverna kan prestera bättre i skolan. Trots att det är strängt förbjudet finns det elever som lämnar skolområdet under matrasten för att köpa sin lunch i butiker och restauranger, i stället för att äta skolmaten. Vissa elever vägrar att äta skolmaten. 
Maten är sällan god och inte tillräckligt mångsidig. Det leder till trötthet under resten av skoldagen.
Maxime Habiyakare
Det finns flera saker man kan göra för att uppmuntra eleverna att äta i skolan. En sak man har gjort är att man har frågat elevkårerna hur man ska förbättra skolmaten. Genom att fråga eleverna kommer skolmaten att bättre motsvara elevernas önskemål och behov. Sista inlämningsdagen för elevkårernas åsikter var den sista januari.

Det här ändras

– Vi har en lista med saker som vi kan förbättra, säger Leila Korhonen, vd för Borgå kost- och städtjänster.
På listan finns det för det mesta saker som också elevkårer har föreslagit. Korhonen berättar att elevkårernas åsikt verkligen beaktas, fastän förslagen påminner om sådant som redan finns på matlistan. Korhonen lovar förbättringar som ett mångsidigare salladsbord, flera alternativ till knäckebröd, mera hälsosam mat som fisk och att man ibland får efterrätt. Också ärtsoppa, en maträtt som delar åsikter, kommer att bytas ut mot köttsoppa. Det här var förslag som även elevkårerna fört fram.
Enligt Korhonen kan en del av de extra pengarna också möjligen gå till omgivningen. Förbättringar som en tystare matsal kan locka flera elever att äta skolmaten.

Inte elevernas favorit

Skolmaten har diskuterats redan i många år, och äntligen ska maten bli bättre. Med de extra pengarna hoppas man verkligen att flera elever i skolorna börjar äta maten, och att den börjar smaka bättre.
Strömborgska skolans åttondeklassare Alex Ahlgren, Maxime Habiyakare, Vera Broberg, Elsa Frankenhaeuser och sjundeklassaren Casper Sandström är några av de många elever som inte tycker om skolmaten. De tycker också att matsalen i skolan är trivsam, men att det är trångt.
Alla var också överens om att smaken på maten borde förbättras. Vissa av eleverna tyckte att man borde förbättra precis allting. Habiyakare säger att skolmaten hjälper honom att koncentrera sig bättre under lektionerna. 
– Men maten är sällan god och inte tillräckligt mångsidig. Det leder till trötthet under resten av skoldagen, säger han.
– Spenatplättarna är goda, men ärtsoppan är äcklig, säger Broberg för sin del.
Enligt eleverna finns det inte många maträtter som de vill äta. Soppor delar överlag åsikterna, och de är inte omtyckta i skolan. Flera tycker inte om soppor som grönsakspurésoppa och köttsoppa. Maträtter som makaronilåda är goda, och speciellt tycker Alex Ahlgren att lådan är en av de få maträtterna som är riktigt god. 


Skribenten är praoelev på Östnyland
.

ANDRA LÄSER