Man får vad man beställer – I Faktiska händelser dramatiseras äkta livsöden

En brokig palett med nyländska personers livsöden i uppläst eller lätt dramatiserad form är vad Lilla Teatern bjuder publiken på i föreställningen Faktiska händelser. Vissa berättelser är bra, vissa inte, helt enkelt för att man får vad man beställer.

BERÄTTELSER UR VERKLIGA LIVET. Faktiska händelser på Lilla Teatern utspelas tillsammans med Joachim Wigelius, Niklas Häggblom, Birthe Wingren, Linda Zilliacus, Kira-Emmi Pohtokari och Alexander Wendelin.
Egil Green
13.01.2020 11:00 UPPDATERAD 13.01.2020 15:26
Faktiska händelser presenterar en rad mänskor av olika åldrar, kön, yrken, bostadsort; de har bara en sak gemensamt. De har någon gång varit på Lilla Teatern. Tillsammans ger de en bild av tiden och mänskan; det som är aktuellt och det som aldrig förändras”.
Så framställs pjäsen av Lilla Teatern, utifrån en idé av Lillans förra chef Marina Meinander, som alltså grundar sig på enkätsvar av personer som besökt Lilla Teatern 2019. De har meddelat sina personalia, livsåskådning, det bästa man gjort i sitt liv, vad man ångrat och framför allt om det fanns någon händelse eller situation man ville se uppförd på teater. Ett hundratal svar flöt in, dessutom intervjuades ett tiotal personer.
Skådespelarna Niklas Häggblom, Kira-Emmi Pohtokari, Alexander Wendelin, Joachim Wigelius, Birthe Wingren och Linda Zilliacus anger tonen genom att först svara på enkätfrågorna publikt ur eget perspektiv. Sedan startar skådespelet, för det mesta framfört med skådespelarna sittande med papper i händerna, ibland i mera dramatiserad form med beledsagande live uppförd musik.

Faktiska händelser

På Lilla Teatern.
Regi: Joakim Groth.
Dramaturgi: Elisa Makarevitch.
Scenografi: Katariina Kirjavainen.
Ljus: Ville Aaltonen.
Ljud: Antero Mansikka.
Smink & peruk: Jutta Kainulainen.
Dräkter: Maria Rosenqvist.
I rollerna: Niklas Häggblom, Kira-Emmi Pohtokari, Alexander Wendelin, Joachim Wigelius Birthe Wingren, Linda Zilliacus.
Premiär: 11.1.20.
Speltid: ca 2 t 30 min. inkl. paus.
Visas t.o.m. 4.4.2020.

Något saknas

Jag drar mig för att direkt skjuta ned föreställningen, till det finns ingen orsak, för här finns visserligen några riktiga pärlor.
Men samtidigt saknas något: en dimension som ett professionellt och traditionellt regisserat och utfört aktstycke, grundat på ett bra manus, står som garant för.
Trots att skådespelarna gör bra, tidvis utmärkt ifrån sig, och trots att regissören Joakim Groth kan sitt hantverk utan och innan, har man låtit för mycket material gå igenom, sannolikt med tanke på dem som svarat och för att sy ihop till en tvåaktare. Resultatet är en ojämn pjäs som långa stunder känns lam och tam. Att tro på bärkraften i gemene mans livsöden kan ifrågasättas, de flestas liv och leverne är nu bara inte värst engagerande. Hade man vågart förkorta och gjort en enaktare med bara de bästa bitarna hade föreställningen fått en snabbare puls och inspirerat intensivare.
Jag drar mig för att direkt skjuta ned föreställningen, till det finns ingen orsak, för här finns visserligen några riktiga pärlor.

Lyskraft

Med ett så omfattande material hade det förstås samtidigt varit ett under om inga godbitar hade dykt upp. Sådana finns, och hit hör de humoristiska scenerna, oftast utförda av Niklas Häggblom eller Joachim Wigelius, den förra bland annat i en dråplig berättelse om ett sjukhusbesök, talad på östnyländsk dialekt*, den senare som oefterhärmlig hund med spanielögon.
Kira-Emmi Pohtokari, skådespelare ur det yngre gardet, gör ett flertal roller som frånskilda, inte sällan bittra medelålderskvinnor, och lyser till i en scen där hon ska flytta tillsammans med sambon och han plötsligt meddelar att han inte tänker följa med.
Alexander Wendelin, också en ung skådespelare med rötter i Lovisa och känd från Lurensscenen, har sin stora stund när han gestaltar en narkoman som håller på att mista livet i en överdos.
GODBITAR. Östnylands recensent Egil Green saknar en professionell dimension i Lilla Teaterns verklighetsbaserade tvåaktare, Faktiska händelser. På bilden fr.v. Joachim Wigelius, Niklas Häggblom, Alexander Wendelin, Birthe Wingren, Linda Zilliacus och Kira-Emmi Pohtokari i aktion.
Linda Zilliacus och Birthe Wingren roar som sångare i en rockkör men gör sina mest intensiva tolkningar som kvinnor livet farit omilt fram med. Birthe Wingren laddar ren magi i rollen som tösen som blev sexuellt trakasserad av en granne på landet redan i femårsåldern och aldrig därefter var förmögen att älska en man. Linda Zilliacus berör på djupet när hon gestaltar modern som fick ett sjukt barn och miste det när barnet var fyra månader.
Att de här två scenbilderna placerats in på slutet är ett förväntat dramaturgiskt grepp som ger Faktiska händelser en lyskraft man gärna hade sett mera av under föreställningens gång.
* Måndag 13.1 kl. 15.26. Artikeln ändrad, österländsk ska vara östnyländsk.

ANDRA LÄSER