Rumsliga dikter i bildformat fyller Konsthallen

Bildkonstnären Maria Pääkkönens imaginära landskap breder ut sig i Konsthallen. Gränserna mellan rummet och konsten suddas ut i hennes effektfulla installationer.

GRÄNSLAND. I Maria Pääkkönens installationer suddas gränsen mellan det verkliga och det imaginära ut. Själv beskriver hon verken i serien Distant and vivid som "rumsliga dikter i bildformat".

För Helsingforsbaserade konstnären Maria Pääkkönen (f. 1988) ligger skapelseprocessen i fokus när hennes verk blir till. Hon tecknar och tar samtidigt intryck av rummet hon befinner sig i, till den grad att stämningen som präglar omgivningen letar sig in i pennans streck.

Så begränsar sig Pääkkönens verk heller inte till en enda yta utan de rör sig i rummet och utmanar gränsen mellan det två- och det tredimensionella. Det blir också tydligt i Konsthallen där utställningen Distant and vivid pågår ännu nästa vecka. I de rumsbaserade verken – däribland en väggstor, tredelad installation – fokuserar hon på betraktarens erfarenhet, på minnen, på tid och på landskap.

TECKNAR. Helsingforsbaserade konstnären Maria Pääkkönen tecknar såväl rumslighet som kroppslig aktivitet i sina installationer.

Gränssnitt

Hon rör sig ständigt i gränslandet mellan det immateriella och det imaginära, oavsett om hon jobbar med teckning, installationer eller performans.

– Ritandet är ett sätt för mig att gestalta rummet och den kroppsliga aktiviteten, som ligger ett steg före tanken. I mina konsthelheter är både berättelsen och den abstrakta dimensionen starkt närvarande. Jag tänker mig att installationerna är rumsliga dikter i bildformat, säger Maria Pääkkönen i ett pressmeddelande.

Pääkkönen fick sin examen från Bildkonstakademin 2016, och hon har haft separat- och grupputställningar i Finland samt i Japan, Holland och Italien. Hon har också deltagit i det ansedda Jan van Eyck Academiens residensprogrammet i Maastricht åren 2016–2017.

Maria Pääkkönens utställningen Distant and vivid pågår i Konsthallen till och med den 16 maj. Galleriet är öppet tis-fre kl. 10–18, lö-sö kl. 11-16.

ANDRA LÄSER