Rile visar hur man lagar mjöd på traditionellt sätt – det gäller att ta sig tid och undvika genvägar

Valborg närmar sig med stormsteg och det börjar vara sista chansen att laga mjöd om den ska bli klar i tid. Vi besökte Rile Norberg i Lappträsk som lagar mjöd med sin mammas gamla recept.

Rile Norberg från Lappträsk visar hur man gör mjöd.
Jon Nyqvistjon.nyqvist@ostnyland.fi
21.04.2023 13:21 UPPDATERAD 21.04.2023 13:54
Det är en fin utsikt som breder ut sig bakom Rile Norbergs köksfönster: kilometervis av öppna fält i alla väderstreck. Vi befinner oss i natursköna Lappträsk, och i dag ska Norberg, som är ordförande i en av de lokala Marthaföreningarna, lära ÖN:s reporter att laga mjöd på traditionellt sätt.
Inga genvägar och bäst av allt – inga russin. Det sistnämnda är givetvis en smaksak.
– Jag vet att russinen har många anhängare, men jag är definitivt inte en av dem, säger Norberg medan hon radar upp ingredienser och köksredskap bredvid ett tio liters ämbar.

ANDRA LÄSER