Nittonåriga Riina Mäkinen ännu försvunnen

Polisen letar ännu efter Riina Mäkinen som försvann i samband med ett märkligt brott i Gammelby i maj. Meningen är nu att göra nya eftersökningar.

Polisen letar ännu efter Riina Mäkinen som varit försvunnen en längre tid.
Det var i maj som polisen ryckte ut till Gammelby efter rapporter om en stulen båt och båttrailer, skottlossning och en brinnande bil. Väl där fann de den brinnande bilen, men ingen misstänkt. Vittnen uppgav att de sett en man och en kvinna springa till skogs. Dagen efter greps en man misstänkt för att ha stulit en båttrailer och annat lösöre.
Lite senare försvann också nittonåriga Riina Mäkinen.

Inte misstänkt

Fallet med den stulna båten och trailern är uppklarat, och kommer upp i tingsrätten den 3 juli. Vad som hänt med Riina Mäkinen är fortfarande oklart, precis som vilken koppling hon har till fallet i fråga. Åklagaren Camilla Oksanen säger att Mäkinen inte är misstänkt för något brott.
På Borgåpolisen säger kriminalkommissarie Jyri Hiltunen att han inte kommenterar fallet längre eftersom det nu ligger hos åklagaren, medan fallet Riina Mäkinen finns hos Helsingforspolisen. Det handlar nu om att hitta en försvunnen person.
Helsingforspolisens Jussi Wahe, utredningsledare i fallet, uppger att polisen kommer att göra ett nytt försök att hitta Mäkinen i terrängen kring händelseplatsen i närheten av bensinmacken ABC i Gammelby. Han uppger att hon anmäldes försvunnen en tid efter utryckningen och att såväl frivilliga som polisen har försökt hitta henne sedan dess.
Wahe vill inte säga vilken koppling hon har till den man som står åtalad för stölden, eller varför hon fanns på samma plats.
– Någon koppling finns förstås, men jag kan inte säga mera. Vi har letat i en allt större cirkel kring platsen där bilen hittades.

Många frågor

Åklagare Camilla Oksanen kan inte heller säga något om hur de två fallen är kopplade. Riina Mäkinen står inte åtalad för något, och Oksanen har inga bevis för någon skottlossning.
– Fallet tar inte upp saken alls, det är utrett som stöld. Men jag har själv funderat hur de här två fallen är sammankopplade. Det är ett mysterium. Har polisen alls försökt reda ut huruvida den åtalade är inblandad i Mäkinens försvinnande? Det vet jag inte.
Riina Mäkinen har mörkt hår, är 163 centimeter lång och har normal kroppsform. Hon bar mörka kläder när hon försvann. Den som har information som kan intressera polisen kan ringa 029-547 5332 eller 029-547 5349.