Nu har julen landat i Sibbo också – välbesökt julmarknad i Nickby

Julöppningen i Nickby fortsatte med folkvimmel på julmarknaden i och omkring skolcentret. Såväl försäljare som besökare var på ett strålande julhumör.

Trixie och Dennis Borgström med sonen Edvin är nyinflyttade i Nickby och trivs väldigt bra i sin nya hemort.
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
03.12.2022 16:52
När klockan är lite efter tolv har julen officiellt hunnit öppnas i Sibbo av kommundirektör Mikael Grannas, och sedan bjöds det på glögg och pepparkakor i Cafe Emilie i Nickby huvudbibliotek.
Men i och utanför Nickby Hjärta är det full kommers ännu ett par timmar. Närmare 70 lokala privatpersoner, föreningar och företag har slagit upp sina bord och säljer hembakat, hemstickat och hantverk av olika slag, precis som det ska vara på en traditionell julmarknad.
Sibbo Kakor Uf, eller Veronica Lindberg (ja, en av tärnorna i årets Östnylands lucia), Helene Erlund och Ada Lång, säljer hembakade saffransbullar, pepparkakor och jultårtor.
Trixie och Dennis Borgström är här med sonen Edvin. De har nyligen flyttat från Lovisa till Nickby, och stortrivs. Dennis kommer ursprungligen från Sibbo, medan Trixie har vuxit upp i Liljendal. I dag är Trixie här med föräldraföreningen, och till förmån för den säljer de bröd, bakverk och glögg.
Högstadieflickorna Veronica Lindberg, Helene Erlund och Ada Lång har redan haft sitt eget företag inom ramen för Ung Företagsamhet i ett och ett halvt år. De bakar på beställning och allt själva, förstås, och företaget Sibbo Kakor Uf marknadsför sig på Instagram.
– Vi är också med på marknader, som den här. Businessen går bra, säger de.
Elsa Peuranen designar sina egna stickade och vävda strumpor och mattor i olika storlekar.
En av årets mest populära julklappar lär vara något varmt och hemstickat. Sådant säljer Elsa Peuranen. Hon stickar och väver, stort och smått, och en del av produktionen är med på julmarknaden.
– Inte finns det så väldigt mycket business i det här, men det är väldigt roligt. Folk frågar om mina mönster på sockorna, och jag designar mönstren själv.
Victoria Berezhna representerar Ukrainska föreningen i Östnyland. På bordet sådant som ukrainska kvinnor har tillverkat.
Utanför singlar snöflingorna ner. I kön, som tidigare ringlade lång, till kommunens grötbjudning, står nu endast några hungriga. Snöflingorna verkar inte störa Victoria Berezhna. Hon säljer hantverksprodukter som ukrainska kvinnor har gjort. Hon berättar att hon själv har flytt kriget, och anlänt till Sibbo i mars med sina två barn och sin hund.
– Min man är kock i den ukrainska armén, och även min mamma och syster är kvar i Ukraina.
Sebastian och Tindra Nordström från Savijärvi gård har saft, sylt, bröd och skorpor på sitt bord.
Sebastian och dottern Tindra Nordström har ett välfyllt bord med produkter från Savijärvi gård, och samtidigt gör de reklam för Nickby barnträdgård, den privata svenskspråkiga förskolan i Sibbo.
– Här har varit gott om besökare, inte enbart Sibbobor utan också från Borgå, Korso och Askola, säger Sebastian Nordström.

ANDRA LÄSER